Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 27. april 2012

Tid til en øl - Ærø / Rise Bryggeri Dark Ale

27. April 2012

Der er mange små bryggerier i Danmark, og selvom der er nogle der må lukke, er der ligeså mange nye der kommer frem hele tiden. Nogle – som Løkken Bryghus – må lukke og genåbner så et års tid senere. Sådan var det også med det gamle bryggeri på Ærø. Det blev grundlagt i 1884 ( står på etiketten ), men en nærmere undersøgelse af bryggeriets tidslinie, afslører at det i begyndelsen var mejeri. Faktisk blev den første øl brygget så sent som i 1926  - ”Prima Lyst Hvidtøl”. I 1950 begynder man at lave mineralvand og bryggeriet lukker i 1956.

Først i 2004 genopstår Rise Bryggeri på Ærø. Jeg synes næsten det er lidt af en tilsnigelse at  reklamere med over 100 års historie – reelt set er der kun brygget øl i 30 år.

Det nye bryggeri har til huse i de gamle mejeribygninger i St. Rise midt på øen, så på den måde hænger historien sammen. Det ligger ved en god vandkilde, der lader til at være bryggeriets stolthed. En god vandforsyning har altid været vigtig ved ølbrygning.

De brygger en vifte med 5 faste øl + 2 sæsonøl. Som noget nyt er de begyndt at lave økologiske udgaver af de forskellige øl også. Jeg synes deres ”Hertug Hans” med valnød er en lille perle, som jeg snart skal finde tid til at anmelde, men i aften gælder det ”Dark Ale” på 6,0% ( ikke økologisk ).

Der er brugt pale ale-, karamel- og sort malt, samt tørristet hvede. Derudover ekstra sukker og ascorbinsyre. Humlet med engelsk First Gold og amerikansk Cascade.

Det er en mørk, brun øl. Den er klar, men lader kun lidt lys slippe igennem, så det er passer godt til navnet. Mange bobler og et kraftigt, blødt skum, der bliver hængende fint i gardiner. Man bliber mødt af en spændende aroma, hvor karamel, antydning af lakrids og lidt friske humle/grape noter blandes. Den føles frisk og er behagelig at drikke.  Smagen er maltet med en tone af karamel, men humle og ascorbinsyre blander sig gerne med friske grape/citrusnoter. Der afsluttes med en pæn, middel bitterhed.

Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar