Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 14. februar 2013

Tid til en øl - Chatoe Rogue Dirtoir Black Lager

14. Februar 2013

I dag skulle vi ikke til dans, da min kone skal opereres i øjet i morgen og er indlagt på hospitalet. Jeg gik dog derhen alligevel og fik danset nogle trin med mig selv og genopfrisket de forskellige serier. Inden da fik jeg lidt at spise og jeg faldt også ind på John Bull for en enkelt øl.

Månedens øl er fra Rogue i Oregon – ”Chatoe Rogue Dirtoir Black Lager”. ”Chatoe” er sikkert en alternativ, amerikansk måde at stave ”chateau” på, men det er ikke lykkedes mig at forstå ”dirtoir”. Ordet bruges vist kun om denne øl, og der gives ingen forklaring på det. Måske er det endnu en omskrivning af noget kendt. Kigger man på Rogue’s hjemmeside står denne øl opført som ”Rogue Farm Dirtoir Black Lager”.

En del af Rogue’s øl er GYO certificeret. GYO står for ”grow your own”, og disse øl er altså fremstillet af hjemmeavlede ingredienser. Rogue har deres egen Hopyard i Independence, og herfra stammer humletyperne Independent og Revolution. ( IBU 35 )

Malten er -  Melanoidin, Carafe Special II, Black, Chocolate, and Rogue Micro Barley Farm Risk™.
Der er brugt tysk gær.
“Black Lager” er en amerikansk betegnelse for schwarzbier, men jeg må sige at Rogue’s udgave ikke ligner de tyske forlæg. Det behøver den heller ikke, for den er udmærket i sig selv, og tyskerne laver jo deres egen stil så godt, så der er ingen grund til at gå dem i bedene.

Det er en kulsort øl med brunt skum. Den er ikke stærk ( 5,0% ) så her ligner den det tyske stil. Her er såmænd også ristet malt i aromaen, samt en antydning af sveske. Smagen er tør, som jeg ofte finder det hos Rogue. Også her er der ristet malt og en note af hård engelsk lakrids ( små sorte ). Bitterheden fornemmes i eftersmagen. Egentlig er det svært at sige hvordan den adskiller sig fra den tyske schwarzbier for mange af noterne er de samme, men måske er det humlen, der får den til at minde mere om en ”baltisk porter”. Jeg synes i hvert fald af der er forskel. Men en glimrende øl – det er det.

Karakter 3+

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar