Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 25. februar 2013

Tid til en øl - Ørbæk Nyborg Kongebryg


25. Februar 2013

I går kom begge døtre og svigersønner på besøg – samt gode venner, så vi var mange til aftensmaden. En lille tre retters menu med ”Indkogt laks med fennikel/æbleslaw – Pulled pork med pistacie og myntedrys. ovnstegte kartoftler, gulerødder, rødbeder og en agurk/fennikel/chilisalat – Trifli med ingefærkage, hvid chokolade, hindbær og appelsin”.

Det var lidt luksus, og det var meget velsmagende og varieret. Jeg havde prøvet at finde noget øl der kunne passe, men jeg kendte ikke den første – ”Nyborg Kongebryg”. Jeg havde måske tænkt noget med anis, fennikel i, så det kunne matche forretten, men det var ikke de noter der var fremtrædende. Til hovedretten havde jeg valgt ”Mercator” fra Nibe Bryghus, der med sin mynte og salvietilsætning passede fint. Til triflien havde den ene svigersøn medbragt en dejlig asti.

Ørbæk har brygget en øl til Nyborg. Vi får historien på etiketten. I middelalderen var Nyborg ”kongernes by”. Her mødtes man for at underskrive Danmarks første grundlov. Nyborg var i lang tid Danmarks hovedstad indtil København overtog rollen i 1560.

Hvorfor Nyborg lige nu skal have en øl, der minder om kongemagten, ved jeg ikke. Årstallet 1413 er nævnt som slutår for parlamentets samling i Danehofsalen på Nyborg Slot, og det antyder jo i hvert fald et 600 års jubilæum..

Etiketten kræver en længere studium og her vil jeg citere Nyborg Kommune:

Etiketten er designet på baggrund af layoutet til Kors øøll’en. Det hvide kors går igen på Kongebryggen i skikkelse af det hvide kors i det danske rigsvåben tillempet efter Christian 3.s rigsvåben. Rigsvåbnet hænger nu i Riddersalen på Nyborg Slot, men tidligere hang på det store tårn ved indgangen til slottet som symbol på, at det var herfra, Danmark skulle regeres. I felterne er Nyborg Slots signatur i form af det tredimensionelle vægmønster og løverne fra logoet til Danmarks Riges Hjerte. Løverne symboliserer bestræbelserne på at gøre Nyborg by og slot til en værdig kandidat til at komme på UNESCOs verdensarvsliste. Detaljen med gul og grøn i skjoldets kant stammer fra den grønne humle og den gule citron – øllets eget særkende.

 Det oplyses endvidere om, at der er tilsat citron – en frugt der var yderst sjælden i datiden og en spise for de allerrigeste.

Det giver en orange gylden ale med hvidt skum og friske bobler. Den når 6,0% alkohol. Duft af syrligt rugbrød. Frisk og en anelse skarp. Smagen indledes af lidt maltsødme inden en syrlig/bitter smag af citron sætter ind.

Karakter 3+


Ingen kommentarer:

Send en kommentar