25. Februar 2013
Jeg
indledte vinterferien med en vældig ølsmagning, hvor vi kom igennem de 12
kandidater til ”Årets ølnyhed 2012 ”. Og sandelig om jeg ikke afsluttede den
med endnu en smagning. Denne gang var det hos formanden Gert, der har indrettet
et hyggelig barmiljø i sin kælder. Han holder hvert år til jul en lille
smagning for nogle kolleger, men de havde ikke nået det i år. Så der var en hel
del juleøl, der skulle smages. Så jeg blev inviteret med for at hjælpe lidt til
med at få det drukket. Alligevel var udvalget så stort, at vi umuligt kunne nå
gennem det på en eftermiddag, selvom vi gjorde en ihærdig indsats.
Vi
begyndte i kælderen med et par startøl til flæskesvær. Indslev ”Julehvede” og
Brewdog ”Hoppy Christmas”. Meget forskellige, men begge dejlige øl. ”Hoppy
Christmas” virkede ekstra frisk.
Derefter
gik vi ovenpå for at sætte os til en længere frokost menu. Gert havde forberedt
et lille udvalg af øl, der kunne passe til hver ret og vi kunne så vælge hvad
vi ville tage med. Det var ikke let, for udvalget var som sagt stort. Jeg ved
ikke om jeg kan huske alle øl, for jeg ville ikke sidde og tage notater
undervejs.
Først
fik vi sild og æg. Dertil faldt valget på ”Julerød” fra Klosterbryggeriet og ”Sokkeøl”
fra Pladderballe Bryghus. Især sokkeøllet overraskede. Det er jo en mørk øl med
let lakridsnote og det passede glimrende til silden. ”Julerød” var nok et mere
traditionelt valg, og jeg må indrømme, at jeg ikke husker noget specielt
omkring, hverken til den ene eller anden side.
Så
kom der nogle dejlige fiskefrikadeller på bordet. Vi lagde ud med ”JuleIPA” fra
Beer Here, og det er jo altid en fornøjelse. Det var derfor nok lidt svært for
Hornbeer, at komme bagefter med deres ”Julehumle”. Den har også en god
bitterhed, men den virker på mig mørk og tung ovenpå den friske ”JuleIPA”.
Jeg
er lidt usikker på hvilke øl vi åbnede til tarteletterne. Jeg mener vi havde
fat i endnu en juleøl fra Klosterbryggeriet – ”Abbed Gunners Juleale”. Søren og
Kim var kolleger med Gert, men der var ikke meget fagsnak. Derimod gik snakken
nemt og flydende omkring musik, mad og naturligvis øl. Og vi knappede hele
tiden nye øl op, så der er vist smuttet lidt hukommelse her. men det var i
hvert fald øl, jeg havde smagt før.
Inden
næste ret slog vi atter en smut ned i kælderen for at hente øl op, og dernede
åbnede vi for en ”Juleglød” fra Det Lille Bryggeri. Jeg har ikke kunnet finde
noget som helst om denne øl på nettet, og desværre havde den også en lidt
syrlig note, så vi var noget usikre på om den var for gammel.
Ovenpå
igen til paté, frikadeller og oksespegepølse. Her var det de mørke øl, der kom
frem. Hornbeer ”Juleøl” med fyldig smag. den er ”krydret med enebær, en smule
anis og andet godt – det er jo jul”. Den fine lakrids note dukkede også op i ”Dark
Christmas” fra Grauballe Bryghus. Begge glimrende øl. Jeg husker ikke lige om
vi fik flere, for så dukkede en juleøl fra Bøgedal op på bordet og aftvang sig
al opmærksomhed.
”Bøgedal
no. 305” er en belgisk inspireret juleøl – brygget på trappistgær, lakrids,
Northern Brewer, Cascade, Centennial og Perle humle. Den kunne på mange områder
minde om de to foregående øl – der var bare meget mere smag og fylde. Alkohol
på 6,5%. Langvarig eftersmag. Man må sige de andre øl gled lidt i baggrunden.
Til
osten åbnede vi bla. en ”Cuvee Brut” fra Liefmans. En øl krydret med kirsebær –
en slags lagret Kriek. Denne type øl plejer egentlig af gå meget godt til lidt
fed ost, men måske er det kirebærtilsætningen, der kom lidt bagpå os. Udmærket
øl men ikke noget stor succes til osten.
Afslutningsvis
kom der en chokoladekage på bordet. Det var ikke på det tidspunkt den store
sult, der gnavede, men den så lækker ud og med et par at de rigtig mørke øl til,
fik vi da gjort has på den også. ”Even More Jesus” og ”Christmas Eve At A New
York City Hotel Room” var blandt de udvalgte øl. Desværre er der vist en fejl i
”Christmas Eve…. ”. Jeg smagte den forleden lørdag til ”Årets Ølnyhed” og der
var den ligeså syrlig som Liefmans øl. Det var den også her, men flasken var
også erhvervet ved samme lejlighed. Udfra beskrivelsen på flasken er det ikke
stilen – øv.
”Santas
Little Helper” fra Port Brewing i USA var derimod helt på toppen med en
kraftfuld smag, hvor malt og humle eksploderede i en gevaldig svingom.
Til
sidst åbnede vi for en anden ”Santas Little Helper”. Det er Mikkellers 2011
udgave, der er lagret i hvidvinfade ( Barrel aged white wine edition ( det
lyder ligesom af noget mere )). Det er en dejlig øl, hvor lagringen giver et
mere vinøst præg på smagen. Jeg smagte noget tilsvarede til nytår, hvor det var
Schneider, der havde lagret en ”Aventinus” på rødvinsfade, og når disse forsøg
falder heldigt ud, får vi nogle virkelig specielle og spudlende øl. Helt
anderledes end hvis der er lagret på spiritusfade. Jeg kan godt lide det.
En
fin afslutning på en gennemført hyggelig eftermiddag, hvor vi måske nok fik
lidt for meget at spise, men det smagte jo godt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar