Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 25. februar 2013

Tid til en øl - Juleøl i bakspejlet


25. Februar 2013

Jeg indledte vinterferien med en vældig ølsmagning, hvor vi kom igennem de 12 kandidater til ”Årets ølnyhed 2012 ”. Og sandelig om jeg ikke afsluttede den med endnu en smagning. Denne gang var det hos formanden Gert, der har indrettet et hyggelig barmiljø i sin kælder. Han holder hvert år til jul en lille smagning for nogle kolleger, men de havde ikke nået det i år. Så der var en hel del juleøl, der skulle smages. Så jeg blev inviteret med for at hjælpe lidt til med at få det drukket. Alligevel var udvalget så stort, at vi umuligt kunne nå gennem det på en eftermiddag, selvom vi gjorde en ihærdig indsats.

Vi begyndte i kælderen med et par startøl til flæskesvær. Indslev ”Julehvede” og Brewdog ”Hoppy Christmas”. Meget forskellige, men begge dejlige øl. ”Hoppy Christmas” virkede ekstra frisk.

Derefter gik vi ovenpå for at sætte os til en længere frokost menu. Gert havde forberedt et lille udvalg af øl, der kunne passe til hver ret og vi kunne så vælge hvad vi ville tage med. Det var ikke let, for udvalget var som sagt stort. Jeg ved ikke om jeg kan huske alle øl, for jeg ville ikke sidde og tage notater undervejs.

 
Først fik vi sild og æg. Dertil faldt valget på ”Julerød” fra Klosterbryggeriet og ”Sokkeøl” fra Pladderballe Bryghus. Især sokkeøllet overraskede. Det er jo en mørk øl med let lakridsnote og det passede glimrende til silden. ”Julerød” var nok et mere traditionelt valg, og jeg må indrømme, at jeg ikke husker noget specielt omkring, hverken til den ene eller anden side.
 

Så kom der nogle dejlige fiskefrikadeller på bordet. Vi lagde ud med ”JuleIPA” fra Beer Here, og det er jo altid en fornøjelse. Det var derfor nok lidt svært for Hornbeer, at komme bagefter med deres ”Julehumle”. Den har også en god bitterhed, men den virker på mig mørk og tung ovenpå den friske ”JuleIPA”.
 

Jeg er lidt usikker på hvilke øl vi åbnede til tarteletterne. Jeg mener vi havde fat i endnu en juleøl fra Klosterbryggeriet – ”Abbed Gunners Juleale”. Søren og Kim var kolleger med Gert, men der var ikke meget fagsnak. Derimod gik snakken nemt og flydende omkring musik, mad og naturligvis øl. Og vi knappede hele tiden nye øl op, så der er vist smuttet lidt hukommelse her. men det var i hvert fald øl, jeg havde smagt før.

Inden næste ret slog vi atter en smut ned i kælderen for at hente øl op, og dernede åbnede vi for en ”Juleglød” fra Det Lille Bryggeri. Jeg har ikke kunnet finde noget som helst om denne øl på nettet, og desværre havde den også en lidt syrlig note, så vi var noget usikre på om den var for gammel.
 

Ovenpå igen til paté, frikadeller og oksespegepølse. Her var det de mørke øl, der kom frem. Hornbeer ”Juleøl” med fyldig smag. den er ”krydret med enebær, en smule anis og andet godt – det er jo jul”. Den fine lakrids note dukkede også op i ”Dark Christmas” fra Grauballe Bryghus. Begge glimrende øl. Jeg husker ikke lige om vi fik flere, for så dukkede en juleøl fra Bøgedal op på bordet og aftvang sig al opmærksomhed.
 

”Bøgedal no. 305” er en belgisk inspireret juleøl – brygget på trappistgær, lakrids, Northern Brewer, Cascade, Centennial og Perle humle. Den kunne på mange områder minde om de to foregående øl – der var bare meget mere smag og fylde. Alkohol på 6,5%. Langvarig eftersmag. Man må sige de andre øl gled lidt i baggrunden.
 

Til osten åbnede vi bla. en ”Cuvee Brut” fra Liefmans. En øl krydret med kirsebær – en slags lagret Kriek. Denne type øl plejer egentlig af gå meget godt til lidt fed ost, men måske er det kirebærtilsætningen, der kom lidt bagpå os. Udmærket øl men ikke noget stor succes til osten.


Afslutningsvis kom der en chokoladekage på bordet. Det var ikke på det tidspunkt den store sult, der gnavede, men den så lækker ud og med et par at de rigtig mørke øl til, fik vi da gjort has på den også. ”Even More Jesus” og ”Christmas Eve At A New York City Hotel Room” var blandt de udvalgte øl. Desværre er der vist en fejl i ”Christmas Eve…. ”. Jeg smagte den forleden lørdag til ”Årets Ølnyhed” og der var den ligeså syrlig som Liefmans øl. Det var den også her, men flasken var også erhvervet ved samme lejlighed. Udfra beskrivelsen på flasken er det ikke stilen – øv.

”Santas Little Helper” fra Port Brewing i USA var derimod helt på toppen med en kraftfuld smag, hvor malt og humle eksploderede i en gevaldig svingom.

Til sidst åbnede vi for en anden ”Santas Little Helper”. Det er Mikkellers 2011 udgave, der er lagret i hvidvinfade ( Barrel aged white wine edition ( det lyder ligesom af noget mere )). Det er en dejlig øl, hvor lagringen giver et mere vinøst præg på smagen. Jeg smagte noget tilsvarede til nytår, hvor det var Schneider, der havde lagret en ”Aventinus” på rødvinsfade, og når disse forsøg falder heldigt ud, får vi nogle virkelig specielle og spudlende øl. Helt anderledes end hvis der er lagret på spiritusfade. Jeg kan godt lide det.

En fin afslutning på en gennemført hyggelig eftermiddag, hvor vi måske nok fik lidt for meget at spise, men det smagte jo godt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar