Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 26. december 2008

Tid til en øl - Gouden Carolus Christmas

26. December 2008
I dag var der julefrokost i familien med masser af god mad og drikke. Det er en dejlig tradition, som det jo nok er det i mange familier. Heldigvis tror jeg ikke, at jeg har spist alt for meget denne jul, men der er jo nok røget nogle kager og marcipanstykker for meget indenbords. Så må vi se efter jul. Nu er der i alt fald et par dage, hvor vi kan tage det lidt mere normalt,
Til julefrokosten fik vi gode øl fra Franzikaner, Budovicky Budvar og Staropramen. Der var også en altbier fra Duckstein, jeg aldrig før havde smagt, så nu er antallet af forskellige øl oppe på 570.
Men ingen af disse øl var jo juleøl, så de må vente til senere med at blive beskrevet.
Her til aften så vi ”Ørkenens Sønner” på DVD. Vi så showet i Gigantium i sin tid, og det var en fornøjelse at gense. Vi må nok desværre indrømme, at hele familien finder det utroligt morsomt, og samtidig nyder vi jo også den musikalitet, de 5 herrer besidder.
Aftensmaden sprang vi over, og det gav jo god tid til at nyde en god juleøl – ”Gouden Carolus Christmas” på 10,5%
Den stammer fra bryggeriet ”Het Anker”, der ligger i Mechelen i Belgien. De brygger flere gode øl, bla. ”den belgiske tricolore” – ”Gouden Carolus Classic” ( sort ) er en mørk bruin. ”Gouden Carolus Triple” ( gul ) og  ”Gouden Carolus Ambree” ( rød ), der er en mellemting mellem en blonde og en dubbel. Desuden brygger de en gang om året – på Karl d. 5. fødselsdag ( 24 feb. ) - ”Cuvee van der Keizer”. En fantastisk øl, der er helt i topklasse.
”Gouden Carolus Christmas” er brygget på 4 forskellige malte. Det er en meget mørk øl med et flot rødt skær, og en skumtop der hurtigt forsvinder. Der er tilsat 6 forskellige krydderier, men der oplyses ikke hvilke. Duften er kraftig og der er noter af kanel og måske ingefær, men det mest dominerende indtryk er engelsk lakrids. Øllet føles friskt og livlig, dels pga. af alkoholen, der ikke smages, men som giver en prikkende fornemmelse. Smagen har mange nuancer, men er igen først og fremmest præget af lakrids. Der anes også en smule syrlighed inden eftesmagen tager over med lakrids og en smule bitterhed fra humlen. Alt i alt en stor øl, der er fyldig uden at blive tung. Denne lille flaske er købt i Ølkonsortiet, hvor den også fås i en 75cl flaske.
Karakter 5
Denne juleøl er omtalt yderligere i Carsten Bertelsens bog: ”24 juleøl, du skal smage inden du dør”, hvor den indtager den fornemme plads på den 24. decembers julebord. For 2 år siden drak jeg den selv juleaften ( + St. Feullien Noel ), og den passer fantastisk til andesteg. Det er der heldigvis mange af især de belgiske juleøl, der gør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar