Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 25. december 2008

Tid til en øl - Abbaye des Rocs Noel / Sort Jul

25. December 2008
Vi var mange mennesker samlet til jul, men det forløb uden stress og ballade. Det plejer det nu også at gøre. Der er ikke længere små børn, så vi har god tid til at spise og synge julesalmer og pakke gaver op. Træet blev flot pyntet allerede om formiddagen, for eftermiddagen gik jo med at synge i kirken ved de 2 gudstjenester. Så fik vi andesteg til aften – med hvide og brunede kartofler, rødkål, chips, kogte æbler med gele og både øl og vin.
Abbaye des Rocs Speciale Nöel er en af mine favoritter fra sidste år. En stor belgisk øl, der passede meget fint til anden. Bryggeriet ligger i Montignies-sur-Roc, nær Mons i det vestlige Belgien. Det stammer fra 1979, hvor Jean-Pierre Eloir startede Brasserie Eloir-Bertiau med en produktion på 50 L øl om ugen. Hans svigerfar, der var ansat ved et nærliggende bryggeri, væddede med ham, om at det aldrig ville blive til mere. - og det fik fart i kedlerne. I 1996 var produktionen steget til 10.000 L. Bryggeriet har intet med et kloster at gøre, selv om det kalder sig ”Abbaye… ” – jo, det vil dog sige, at nogle af stenene til den nye tilbygning, stammer fra muren rundt om den gamle klosterruin.
Der bliver ikke tilsat ekstra ting som sukker og krydderier til bryggeriets øl, men man blander mange forskellige malte.
Det er en mørk øl med svagt beige skum. Den er brygget på 7 forskellige malte, og det giver en spændende aroma med mange indtryk. Fornemmelsen er relativ frisk i starten og smagen er præget af malt, karamel, lakrids og krydderier. Der er brugt 3 humletyper, og det giver en velbalanceret og meget spændende øl. Alkoholen ( 9,0% ) er med til at sætte prikken over i’et.
Karakter 5
Ølfabrikken er 2 gange blevet kåret til Danmarks bedste bryggeri ( 2005 og 2007 ). I år blev de opkøbt af GourmetBryggeriet. Heldigvis er der stadig noget tilbage af sidste års juleøl. Jeg havde den hvide jul med på ølsmagningen i december, og nu stod der ”Sort Jul” på bordet.
Den er meget mørk, sort øl på 8,5% med en blød skumtop. Den er brygget på pilsner-, karamel-, chokolade-, og hvedemalt. Der er tilsat koriander og stjerneanis, og især lakridsnoten går igennem i aromaen. Også i smagen fornemmes den tydeligt, Øllet føles friskere og lettere end man skulle forvente at farven, men smagen er nuanceret og god. Der er humlet med Goldings og Challenger og der er en fin bitterhed, der dog ikke dominerer, i eftersmagen.
Karakter 5

Jeg havde også funder ”Santa’s Little Helper” frem, men den nåede vi aldrig. Så bliver jeg nok nødt til at drikke den en anden gang. Til ris a la manden fik vi i stedet portvin, og det smagte også godt.
Vi havde en meget hyggelig aften med masser af julesalmer, gaver og konfekt.
I dag har været stille og rolig. Vi smagte ”Julius” fra ”De 5 Gaarde” til frokost. Det er en udmærket øl med Bockkarakter, som får karakteren 3 og til aften fik vi en svensk ”Julöl” fra Three Hearts. Den er som en dunkel, men meget let og intetsigende uden nogen form for eftersmag. Karakter 2.
I morgen står der atter julefrokost på programmet. GOD JUL.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar