Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 30. december 2008

Tid til en øl - Scaldis Noel

30. December 2008
Her på årets næstsidste dag var det egentlig meningen, at jeg skulle have nydt den sidste juleøl, men jeg er kommet til at købe alt for mange forskellige, så der er juleøl til et stykke ind i januar. I morgen nytårsaften står den mest på hvidvin til fisken, men mon ikke vi kan snige et par øl ind. Det bliver dog ikke juleøl.
Men her i aften står den på en af de berømte juleøl fra Belgien – ”Scaldis Noël” eller ” Bush de Noël” på 12, 0%.
Egentlig hedder den ”Bush de Noël” men da bryggen blev eksporteret til USA nedlagde det store amerikanske bryggeri Anheuser-Bush forbud mod at bruge navnet, og der har været flere retsager om navnet. I Europa hedder den stadig Bush, men i USA hedder den ”Scaldis Noël.  Scaldis er det engelske navn for Schelde-floden, som bryggeriet ligger i nærheden af. I Danmark benytter vi af en eller anden mærkelig grund den amerikanske betegnelse.
Bryggeriet Dubuisson ligger i det vestlige Belgien i nærheden af Tournai. Det stammer fra 1769 og har været i familien Dubuissons eje siden 1890,erne. Juleøllet ”Bush de Noël” blev frigivet i 1991 og er en rigtig gemmeøl.
Den er brygget på pilsnermalt og krystalmalt og humlet med 2 slags aromahumle. Senere tilsættes også Zatechumle. Den sælges på en 25cl flaske, men findes også i 75 cl.
Farven er kobber/rav med en svagt skum på toppen. Meget alkoholstærke øl har ofte svag skumudvikling. Duften minder om hedvin – portvin eller sherry – og man kan fornemme alkoholen både i duften og smagen. Den virker dog ikke sprittet, men alkoholen prikker i munden. Smagen er sød, med noter af bla. blomme og abrikos. Det overordnede indtryk er Barley Wine-agtigt. Bitterheden fra humlen er forsvundet og eftersmagen er stærk og rund.
Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar