Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 9. december 2008

Tid til en øl - Thy Jule Stenøl

9. December 2008
Thisted bryghus blev stiftet i 1902, og 80 år senere sendte de deres første juleøl på markedet. Året før - i 1981 - var Peter Klemmensen blevet ansat og siden er der sendt masser af spændende øl på markedet. Juleøl – Limfjordsporter – Porseøl og Økologiske øl.
I 2005 blev en ny ide afprøvet i Forsøg nr. 27 – og videreudviklet til Jule Stenøl.

Stenøl er en gammel brygmetode, hvor store lavasten opvarmes til 800 grader og nedsænkes i brygget. Derved karamelliseres stenene og frigør under den efterfølgende lagring ”karamel, røg og ”andet godt” ( citat bryggeriet )”.
”Jule stenøl” er brygget på økologisk malt og gæres med en speciel overgær. Den er humlet med en speciel humleblanding, som man åbenbart ikke vil afsløre.
Det er den mørkeste af Thisteds juleøl. Der er et rødt skær over den, men her ved aftenstide er det lidt svært at bedømme. Skummet er fyldigt og blødt med cafe au lait farve. Der er mange små bobler og følelsen er livlig, nærmest en smule aggressiv. Duften er krydret med noter at nelliker, hvilket åbenbart kom som en behagelig overraskelse for brygmesteren. Øllet fylder godt i munden og smagen præges først af karamel, så lidt blomster og nelliker og slutter af med en fin humlebitterhed. Eftersmagen er lang og præget af bitterhed.
Karakter 4
Det er en øl, der gør sig godt ved julefrokostbordet. I 2006 blev den nr. 2 i årets ølvalg

Ingen kommentarer:

Send en kommentar