Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 17. december 2008

Tid til en øl - Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

17. December 2008
I går havde vi gæster, der var på vej hjemover til Norge. Jeg kom sent fra arbejde, og vi fik derfor sen aftensmad. Det var såmænd bare medister og rodfrugter, men det smagte godt.
Dertil fik vi en juleale fra Jacobsen – ”Golden Naked Christmas Ale”.
Golden – fordi den er brygget på ”Golden Promise”malt ( en skotsk pendent til Maris Otter ) og Naked – fordi der er brugt havre, der jo ikke har en skal om sig og derfor er nøgen.
Det er en dyb gylden øl ( farven kommer ikke til sin ret på billedet ) med rødbrunt skær og lyst skum med svag gul nuance. Farven skulle stamme fra gylden ristet havre. Duften er præget af sødme med lidt appelsin og jeg synes at ane lidt lakrids. Fornemmelsen i munden er frisk uden at være prikkende. Der er tilsat appelsinskal, fennikelfrø ( lakrids ) og stødt kanel og derudover er der sveskejuice. Det giver en kompleks smagspalet, hvor indtrykkene fra aromaen igen fornemmes, samt en behagelig sødme fra sveskejuicen. Der afsluttes med en moderat bitterhed. Man har valgt at bruge Hersbrucker og amerikansk Amarillo humle, der giver en frisk cirtrussmag, der dog ikke trænger meget igennem, men er med til at balancere indtrykket, så det ikke bliver for sødt.
Førstegæringen er med engelsk alegær, og til andengæringen er der brugt en hollandsk gær fra Bredaområdet.
Karakter 5
Jeg har altid godt kunnet lide Jacobsens øl, og det er med beklagelse, at jeg læser af brygmester Jens Eiken forlader stillingen. Jeg håber, at en ny brygmester vil forsætte med at udforske ”det nordiske udtryk” og ikke bevæge sig ud i ekstremer. Det er der andre bryggerier der gør så godt i forvejen. Vi har brug for bryggere, der arbejder på variation inde midt i den traditionelle ølverden.
Dette er en øl, der passer fint til frokostbordet, hvor den med sin kombination af friskhed og sødme vil fungerer godt især til det lune.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar