Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 28. december 2008

Tid til en øl - Stille Nacht

28. December 2008
I går blev det for sent til en øl, da der var en, der skulle køres hjem, og man kører ikke efter at have indtaget en øl på 12 %. Så den blev gemt til i dag. Jeg har lige været til aftengudstjeneste, og der er ikke mange deltagere til sådan en begivenhed. 5 kunne det blive til. Så nu vil jeg lade tankerne flyde til en øl – ”Stille Nacht” fra De Dolles Brouwers.
Bryggeriet blev grundlagt i 1835 af Lois Nevelan, der ejede bryggeriet til sin død i 1882. Her blev det overtaget af familien Costenoble, der ejede det indtil 1980. Herefter bliver det overtaget af 2 brødre – Jo og Kris Herteleer van Irun, der ikke har begreb skabt om at brygge øl. Derfor kalder de sig ” De Dolles Brouwers” eller ” De Skøre Bryggere”. Men det viser sig hurtigt, at de laver vældig god øl.
”Stille Nacht” er en juleøl, der er kogt i mange timer. Den er ufiltreret og brygget på Pale Ale malt og lys kandissukker. Humlet med Nugget, som er en af de mest bitre humletyper, for at balancere bryggen, så den ikke bliver for sødladen.
Det er en ravfarvet øl med hvidt skum. Den er smukt klar, hvis man undgår bundfaldet - ellers er den en smule grumset gul. Duften er præget af syrlighed. Øllet er skarpt og frisk og alkoholen bevirker at det føles levende. Smagen er fyldig, og der er både sødme og syrlighed tilstede. En meget spændende oplevelse. Der afsluttes med en markant bitterhed i eftersmagen. Det er en meget stærk øl på 12 %
Karakter 5+
De Dolles Brouwers anvender altid etiketter med festlige, lidt barnlige tegninger. Her har flasken yderligere fået butterfly på for at virke mere festlig.
Vi fik også denne øl til musikskolens juleølsmagning, hvor jeg har den mistænkt for at indeholde aktivt gær, som gav en del utilpashed dagen efter. – men den smager altså fremragende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar