Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 6. december 2008

Ti til en øl - Samichlaus

6. December 2008
D. 6, december hvert år brygges der på livet løs i Schloss Eggenberg i Østrig. Her fremstilles verdens stærkeste lagerøl på 14,0% nemlig denne dag. Derefter lagres den i 10 måneder inden den tappes på flasker og sælges under navnet ”Samichlaus”. (Det er det østriske navn for Julemanden ).
Bryggeriet Schloss Eggenberg stammer helt tilbage fra 1681 og ligger i i Salzkammergut nord for alperne ved floden Alm. Siden 1803 har det tilhørt familien Stöhr, og bryggeriet fik i 1999 rettighederne til at brygge ”Samichlaus”
Den stammer oprindelig fra et schweizisk bryggeri ved navn ”Hürlimann”, der stammer fra 1836 og her lykkedes det i 1979 at udvikle nogle gærstammer, der kunne klare 14,0% alkohol.
Den er brygget efter Reinheitsgebot og derfor er der brugt temmelig megen malt – 1 lys og 3 mørke. Der er humlet med Hallertau Mittelfrüh, Tettnanger og Goldings til omkring 30 IBU.
Det er en rødlig gylden øl, der godt kan minde lidt om sherry. Skummet forsvinder hurtigt pga. alkoholprocenten. Duften er sød og præget af alkoholen, men også af blomme i madeira. Den føles levende i munden og smagen er fyldig, sød og kan godt minde lidt om hedvin. Alkoholen mærkes, men ikke ubehageligt. Der er en dejlig prikken i munden og eftersmagen er i fin balance mellem sødme og bitterhed. Det er ikke en øl, man hælder ned, - den skal nydes i små doser en stille aften.
Til allersidst hænger bitterheden tilbage i eftersmagen.
Karakter 5
Den har længe været betragtet som verdens stærkeste øl, men på det seneste har forskellige specialbryg overgået den. Her i Danmark har f.eks Mikkeller lavet en stout på 17,5% og verdensrekorden har Samuel Adams med deres ”Utopia 2007” på 27,0%. Det er svært at forstå, og måske er der noget med frysetørring eller andre fiksfakserier involveret. ”Samichlaus” er i alt fald verdens stærkeste lagerøl, og den brygges hvert år på d. 6 december. God jul.

Efter at have nydt denne øl, er man en lille smule bimmelim. God nat.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar