Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 27. april 2009

Tid til en øl - Alba

27. April 2009
Heather Ales i Skotland har specialiseret sig i historiske øl fra tiden, før humlen blev almindelig. Jeg har før ( 19 okt.08 ) skrevet om bryggeriet og deres ”Ebulum”, men min favorit er ”Alba”.
”Alba” er baseret på en gammel vikingeopskrift, hvor man i stedet for humle har brugt fyr og rødgran til at give bitterhed. Man har plukket skud fra skotsk fyr og rødgran i det tidlige forår. Fyr-skuddene har kogt i mange timer sammen med malten og til sidst har man tilsat rødgranskud, der har trukket i kort tid inden gæringen. Det giver en helt anderledes bitterhed end humlen. Den virker frisk og har selvfølgelig en udpræget duft og smag af nåletræ.
Humlen kom meget sent til Skotland, for det er for koldt til at dyrke humle der, så den måtte importeres. Derfor er der ikke meget humle i skotske øl og indtil slutningen af 1800’tallet drak man ofte rødgran-øl i stedet for.
Man bør dog bringe en advarsel, for rødgran-øl siges at stimulere de dyriske lyster og øge sandsynligheden for tvillinger. Så det er på eget ansvar at nyde en af disse øl.
”Alba” er det gæliske navn for Skotland.
Det er en overgæret øl på 7,5%. Den er kobber/orange farvet og den er meget uklar pga ekstra gæring i flasken. Duften er frisk af nåleskov, hvilket jo ikke er mærkeligt. Fornemmelsen i munden er fyldig. Smagen er umiddelbart mere maltet og sød end duften antyder, men ret hurtigt kommer gran- og fyr-noterne frem. Bitterheden er efter min mening ikke så skarp som når man bruger humle. Blandingen af sødme og friskhed gør det til en dejlig ”solnedgangsøl” på terrassen. Det er ikke umiddelbart en madøl.
Karakter 4+
Der er flere rødgran-øl på markedet bla ”Draupnir” fra Brøckhouse ( den er nok ikke på markedet så meget længere ), men den bedste er nu ligegodt ”Alba” fra det skotske højland.

3 kommentarer:

  1. Vi drak denne for et par dage siden (i forbindelse med hele "historic ales" serien), og jeg kan konkludere at Williams Bros har fået sig en tilbagevendende kunde.

    Men kan give dig helt ret i at det ikke er en mad-øl, men god det var den ihvertfald...

    SvarSlet
  2. Hej Kasper.
    Ja, jeg læste din fine serie om de historiske øl. Jeg har også smagt de 2 andre, men ikke mens jeg har skrevet på bloggen. Jeg er ret enig med dig i at Ebulum og Alba er de bedste, selvom det er Fraoch, de er mest kendt for.

    SvarSlet
  3. Ja, den var langt fra så god som de selv, og internettet, skriver, men stadig virkelig dejlig.

    SvarSlet