Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 21. april 2009

Tid til en øl - Avery The Maharaja

21. April 2009
Jeg er lige hjemvendt fra en sangaften i sognegården med fællessange fra Højskolesangbogen. Jeg deltog selv med 3 ”Noget om….”-viser af Halfdan Rasmussen. Det blev besluttet i sidste øjeblik for at variere programmet og aflaste min kone, så hun ikke skulle spille hele tiden. Det gik fint – vi havde en hyggelig aften. Det er dejligt at sidde og synge sammen.
For noget tid siden købte jeg Ølkonsortiets sidste 2 eksemplarer af ”The Maharaja” fra bryggeriet Avery i Colorado. Jeg serverede dem ved en ølsmagning for vennerne. Det er en del af Avery’s serie om herskere, som jeg vist har omtalt før ( 1. feb. 09 ). ”The Maharaja” er naturligvis en India Pale Ale, men den er efter bedste amerikanske tradition brygget med ekstra fokus på alle ingredienser. Så det er på sin plads at kalde den for Imperial India Pale Ale som der står på etiketten.
Den er brygget på pale ale malt, samt karamelmalt for at give lidt ekstra fylde og farve til øllet. Humletyperne er Magnum, Centennial og Simcoe, der er en slagt supercascade-humle. Bitterheden er helt oppe på 103 IBU, hvilket er omtrent det kraftigste man kan smage. Der findes godt nok øl med højere IBU, men efter sigende kan smagsløgene ikke registrere dette ( De bliver bare hurtigere bedøvede ). Alkoholprocenten er også kommet op på 9,8%.
 ”Maha Raja” er sanskrit og betyder ”Store Konge”, og dette er en øl der er stor på alle måder.
Øllet er gyldent, men med et kraftigt sløret orangebrunt skær. Der er karamelmalten, der gør sin indvirkning. På toppen hviler en rimelig pæn skumtop. Duften er overvældende stærk med friske noter at citrus. Øllet føles friskt og aggressivt i munden og smagen er meget stor og fyldig. Man fornemmer først en udtalt sødme, som balancerer den store bitterhed, der hurtigt tager over. En af årsagerne til at disse ekstreme amerikanske øl ikke føles som ”for meget” er den fine balance mellem maltfylde og humlebitterhed. En så kraftig bitterhed ville helt tage pusten fra en svagere øl, men her passer det hele sammen. Det er dog en øl, der gør sig bedst i slutningen af en smagning, ellers kan smagsløgene godt få sig et mindre chok. Eftersmagen er langvarig og kompleks, men afsluttes selvfølgelig at en udtalt bitterhed fra citrushumlen.
Karakter 5
Denne øl smagte jeg første gang på den store ølfestival i København sidste efterår - sidst på aftenen, hvor bedømmelsesniveauet ikke var helt skarpt mere, men da syntes jeg også vældig godt om den. Jeg har virkelig vænnet mig til humle gennem denne lille øl-opdagelsesrejse.
Der er Ølfestival i København igen her i maj, men denne gang kommer jeg vist ikke afsted – øv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar