Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 7. april 2009

Tid til en øl - Semper Ardens Easter Brew / Ølfabrikken Gul Påske

7. April 2009
Har lige sagt farvel til gæsterne. Vi har haft en hyggelig aften med masser af snak og god mad, der endda var sund og slankende. Først en rucolasalat med rødbeder, valnødder og æble, og derefter en dejlig fiskesuppe med tigerrejer, muslinger og sej. Det smagte vældig godt. Vi sluttede af med en blåbærtærte, der også var uden brug af fedtstof.
Vi tog også hul på et par påskebryg.
Den første var en klassiker – eller rettere en genbrygning af en klassiker. Nemlig Carlsbergs ”Semper Ardens Easter Brew” der er et forsøg på at genskabe Danmarks første påskebryg fra 1905. Den benyttede opskrift stammer fra 1907 og er en efterligning af den berømte ”Salvator” fra Paulaner. Den er brygget på münchenermalt og lidt karamelmalt og humlet med Spalterhumle. Den holder en alkoholprocent på 6,5%. Den blev brygget første gang i 2004.
Det er en flot klar kobberfarvet øl med hvidt skum. Farven indikerer at det er en bockøl ligesom ”Salvator” og dette indtryk forstærkes også af aromaen. Den er præget af sødme fra malt og karamel. Øllet har en fyldig krop, men er dog letdrikkelig og smagen er igen præget at karamel der giver en god sødme. Fra humlen kommer en svag citrusagtig note, der er med til at balancere smagen. Men humlen er på ingen måde dominerende. Det er en vellykket udgave af en bockøl, og er næsten for typisk til at ophidse smagsløgene, men på den anden side kan det også være dejligt med en øl, der bare er godt og gedigent håndværk og som holder hvad den lover.
Karakter 4
Derefter tog vi fat på en påskeøl fra Ølfabrikken. De lavede jo sidste år min påskefavorit ”Ostern Bock” som jeg desværre ikke har set i år. Men nu er bryggeriet jo også overtaget af Gourmetbryggeriet. Derfor er det lidt svært at vide, hvor denne øl egentlig stammer fra. Der er kommet både en ”Gul Påske” og en ”Grøn Påske” på markedet og det er i alt fald nogle andre typer end sidste år.
”Gul Påske” er en meget lys ale, med et hvidligt, lidt sløret skær, der stammer fra tilsætningen af umaltet hvede og havre. Den er ellers brygget på pilsnermalt og lidt karamelmalt. Den umaltede havre er også med til at give det kraftige bløde skum. Duften er præget af friskhed og blomster. Det virker som hyldeblomst eller kamille, selvom det ikke er nævnt som ingredienser. Der er brugt US Simcoe humle, samt Sterling humle, hvilket også er medvirkende til det friske præg. Derudover er der brugt en belgisk gær. Procenten er på 8,0%, men øllet er meget friskt og letdrikkeligt. Det virker lidt som om bryggerne har skelet lidt til ”Hvid Jul” – den friske julehvedeøl. For det virker som om der også her er druesukker og kamille i smagen. De 2 øl kan faktisk minde en smule om hinanden. Og det er jo ikke så galt. Humlebitterheden er ikke dominerende, men giver en god frisk afslutning.
Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar