Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 18. april 2009

Tid til en øl - Anchor Liberty Ale


18. April 2009
I dag har jeg fået lavet mig et lille jordbærbed, samt flyttet en stor karrybusk ud til min lillebror.
Men det meste af dagen har været i hyggeligt selskab til en fætter/kusine fest. Vi er ikke så mange på min fars side, - jeg har en fætter og en kusine, og så er min fars egen fætter også med. Han er på alder med os andre og passer fint ind i selskabet. Så vi er 5 par, der ses en gang om året. Og det er altid vældig hyggeligt. Vi får dejlig mad og snakken går ualmindeligt let. Det er en rigtig god tradition, der nu har stået på i 4 år.
Til maden blev der serveret rød- og hvidvin, samt Royal øl, men dem har jeg jo skrevet om tidligere. Så jeg vil fortælle om en anden øl, der har fødselsdag i dag.
En af de episoder i Den Amerikanske Uafhængighedskrig de fleste amerikanske skolebørn kender til, er historien om Paul Revere’s midnatsridt, hvor han advarede oprørslederne om, at englænderne ville kommer for at arrestere dem. Efter oprørernes provokationer ( bla. ”The Boston Teaparty” i 1773 ) besluttede englænderne i Boston, at nu skulle der gribes ind. Og d. 18. april 1775 samledes hæren for at drage mod Lexington for at arrestere John Hancock og Samuel Adams ( ham der lægger navn til en anden god øl ). Men Adams og hans fætter  havde oprettet et decideret spionnet i Boston. Paul Revere og William Dawes red hver sin vej for at advare folkene i Lexington. Derfra red de med en tredje mand mod Concord for at advare beboerne der.
Det var optakten til Den Amerikanske Uafhængighedskrig. Paul Revere og de 2 andre modtog hædersbevisninger og kommandoen over nogle hærenheder. Men Paul Revere var en elendig hærfører og var skyld i oprørernes største nederlag, hvorefter han blev degraderet. Denne del af historien er ikke så kendt i USA.
For i 1861 kom der et digt af Henry W. Longfellow, der udnævnte Revere til alene at have trodset englænderne og udmattelsen, mens han kæmpede sig frem for at advare oprørslederne. Og det er denne version der har skabt myten om ”Paul Revere’s Midnight Ride”
D. 18 april 1975 udsendte bryggeriet Anchor i San Francisco en mindeøl om begivenheden – ”Liberty ale”. Det er en øl der har dannet skole for bla Sierra Nevada’s berømte pale ale.
”Libery ale” er humlet med den amerikanske humle Cascade, hvilket giver en fin citrussmag.
Det er en pale ale på 5,9%. Gylden med kraftigt hvidt skum. Duften er frisk af citrushumle og fornemmelsen er livlig og tørstslukkende. Smagen er også mest præget af citrushumlen, og denne bitterhed hænger fint ind i eftersmagen. Balancen mellem malt og humle er dog ikke så god som i Sierra Nevadas ”Pale Ale”
Karakter 4
Min forhandler af Anchorøl havde lige pludselig kun ”Old Foghorn” på hylderne. Den har ellers været umulig at få på disse kanter i lang tid. Så jeg fik ikke en ”Liberty Ale” i dag. Jeg ved de kan købes i Metro, så jeg må en tur derud inden længe. Så kan der også komme et billede på bloggen.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar