Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 6. april 2011

Tid til en øl - Mikkeller Coffee IPA


6. April 2011

Der eksperimenteres med mange forskellige ingredienser i ølbrygning nu til dags. Det tyske reinheitsgebot gælder ikke i Danmark ( men heldigvis anvendes det i Tyskland ), så her kan man tilsætte alle mulige ( og umulige ) ting til øllet - jeg nævner et par af de mere sære: tang, lavendel, basilikum og snus. Der er andre ingredienser, der er mere almindelige: Chokolade, appelsin og kaffe.

Kaffe bliver brugt i de mørke stouts, hvor den ristede malt i sig selv kan give noter af kaffe, og så er det naturligt at understrege det med ægte kaffe. Ofte af høj kvalitet. Jeg tænker umiddelbart på 2 øl – ”Blue Mountain Stout” fra Gourmetbryggeriet med den herhjemme sjældne ”Blue Mountain” kaffe fra Sydamerika, og Mikkellers ”Beergeek Pooh´Breakfast”, hvor den vietnamesiske kaffe ”Ca phe chon” er benyttet. Det specielle ved denne kaffe er, at bønnerne først har passeret gennem tarmsystemet på et væseldyr.

Kaffe er jo en sort drik, og derfor er det lidt specielt at finde den sammen med en lys øl, men Mikkeller har begået en ”Coffee IPA”, hvor man har benyttet kaffebønnen ”Guji” fra Etiopien. Det er et samarbejde mellem Mikkel Bjergsø og Koppi i Helsingborg. Det er et kaffefirma, der importerer kaffe fra hele verden. Guji er egentlig navnet på en etnisk gruppe i Etiopien, men altså også navnet på denne kaffetype fra Sidamo – ”Guji Naturel”. Denne øl er brygget på De Proefbrouwerij i Belgien.

Den er brygget på pale ale malt, havreflager, Tomahawk.humle og Guji-kaffe. Procenten er 6,9%.

Det er overraskende en lys øl – dog er den lidt mørkere end en almindelig IPA, men jeg forstår det ikke helt.

”Coffee IPA” er en sløret orange øl med mange små bobler, der er svære at få øje på. Ekstremt meget skum, der antager en gullig nuance ( jeg har set et sted man beskriver skummet som gyldent – det lyder pænere ). Det er blødt og lækkert. Aromaen er præget af humle i store mængder. Tomahawk giver tydelige citrusnoter, domineret af sød grape. Jeg mærker ikke noget til kaffen. Den føles frisk og aggressiv i munden. Smagen indledes af den kraftige citrushumle, men når den klinger af – idet øllet synkes – dukker en tydelig kaffenote frem. Ikke ristet og bitter, men blød og behagelig. Lækkert. Og derefter tager humlen over igen og afslutter rejsen med en markant og kraftig bitterhed. Virkelig en spændende og innovativ øl, der lægger sig frem i front blandt mine IPA-favoritter.

Karakter 4+


Ingen kommentarer:

Send en kommentar