6. April 2011
Der
eksperimenteres med mange forskellige ingredienser i ølbrygning nu til dags.
Det tyske reinheitsgebot gælder ikke i Danmark ( men heldigvis anvendes det i
Tyskland ), så her kan man tilsætte alle mulige ( og umulige ) ting til øllet -
jeg nævner et par af de mere sære: tang, lavendel, basilikum og snus. Der er
andre ingredienser, der er mere almindelige: Chokolade, appelsin og kaffe.
Kaffe
bliver brugt i de mørke stouts, hvor den ristede malt i sig selv kan give noter
af kaffe, og så er det naturligt at understrege det med ægte kaffe. Ofte af høj
kvalitet. Jeg tænker umiddelbart på 2 øl – ”Blue Mountain Stout” fra
Gourmetbryggeriet med den herhjemme sjældne ”Blue Mountain” kaffe fra
Sydamerika, og Mikkellers ”Beergeek Pooh´Breakfast”, hvor den vietnamesiske
kaffe ”Ca phe chon” er benyttet. Det specielle ved denne kaffe er, at bønnerne
først har passeret gennem tarmsystemet på et væseldyr.
Kaffe
er jo en sort drik, og derfor er det lidt specielt at finde den sammen med en
lys øl, men Mikkeller har begået en ”Coffee IPA”, hvor man har benyttet
kaffebønnen ”Guji” fra Etiopien. Det er et samarbejde mellem Mikkel Bjergsø og
Koppi i Helsingborg. Det er et kaffefirma, der importerer kaffe fra hele
verden. Guji er egentlig navnet på en etnisk gruppe i Etiopien, men altså også
navnet på denne kaffetype fra Sidamo – ”Guji Naturel”. Denne øl er brygget på
De Proefbrouwerij i Belgien.
Den
er brygget på pale ale malt, havreflager, Tomahawk.humle og Guji-kaffe.
Procenten er 6,9%.
Det
er overraskende en lys øl – dog er den lidt mørkere end en almindelig IPA, men
jeg forstår det ikke helt.
”Coffee
IPA” er en sløret orange øl med mange små bobler, der er svære at få øje på.
Ekstremt meget skum, der antager en gullig nuance ( jeg har set et sted man
beskriver skummet som gyldent – det lyder pænere ). Det er blødt og lækkert.
Aromaen er præget af humle i store mængder. Tomahawk giver tydelige
citrusnoter, domineret af sød grape. Jeg mærker ikke noget til kaffen. Den
føles frisk og aggressiv i munden. Smagen indledes af den kraftige citrushumle,
men når den klinger af – idet øllet synkes – dukker en tydelig kaffenote frem.
Ikke ristet og bitter, men blød og behagelig. Lækkert. Og derefter tager humlen
over igen og afslutter rejsen med en markant og kraftig bitterhed. Virkelig en
spændende og innovativ øl, der lægger sig frem i front blandt mine
IPA-favoritter.
Karakter
4+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar