Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 18. april 2011

Tid til en øl - Tongelo Prior


18. April 2011

Endnu en dag i haven. Jeg har købt ny pumpe til vandfaldet, men er ikke nået til at sætte den til endnu. Og så var jeg i planteskolen, for at finde en masse stauder til erstatning for det, der er hevet op. 2 ture på genbrugspladsen og så har jeg minsandten også gjort begge biler rene.

Til aften var der laks med spinat og brasede kartofler. Dertil en belgisk tripel fra Tongerlo.

Tongerlo klosteret stammer fra 1133 og ligger i De Kempen ( området mellem Antwerpen og Eindhoven ). Det er et Norbertinerkloster – ordenen blev stiftet af Norbert af Xanten i 1121, ved Premonrte. Ordenen hedder Norbertiner i Nederlandene, andre steder kendtes de som Præmonstratenser-ordenen. Norbert var en omvandrende prædikant og munkene skal stadig udføre forkyndelsesarbejde. De er vegetarer.

 
Der brygges ikke mere øl på klosteret. I hvert fald ikke det som vi kan smage. Det brygges på licens af Browerij Haacht, men med norbertinernes tilladelse. 1. verdenskrig satte en stopper for bryggeriet, ( tyskerne stjal kobberet fra kedlerne på næsten alle belgiske bryggerier, for at lave våben ), og først i 1989 blev en aftale indgået om at brygge klosterets øl igen. Munkene deltager stadig i brygningen. Man kan se det lille mærke ( klosterrude med ølglas ) på bagsiden af etiketten, der betyder, at det er en autoriseret klosterøl. De brygger en blond, en bruin, en tripel og en juleøl.
”Prior 9” er deres tripel. Den er på 9,0%. Den er eftergæret i flasken og humlet med Saaz. Det er en smuk øl med farve som flydende guld, hvidt skum og mange små bobler. Frisk duft af lyst frugt – appelsin og fersken. Den er prikkende og livlig i munden. Desværre er den lidt mere neutral i smagen. De fine frugtnoter kommer ikke helt frem i billedet, men der afsluttes lidt tørt med en svag, men fin bitterhed.
Karakter 3+
Købt i Metro

Ingen kommentarer:

Send en kommentar