Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 17. april 2011

Tid til en øl - Weihenstephaner Hefe Weissbier


17. April 2011

Palmesøndag – med familiegudstjeneste i kirken, havearbejde ( av, min gamle krop ) og ekstra dans, hvor vi kun er 2 par, der bliver undervist. Det har vi meget ud af, men det er nu også lidt hårdt. Vi sluttede af med at danse 6 danse i træk – de 6 vi måske skal danse til afdansningsballet.

I går var der første gennemkravl ( der er endnu ikke tale om gennemspilning ) af Robin Hood. Det var spændende at se hele forløbet, og det lover godt. Bagefter var der hyggeaften med øl og sprut ( jeg holdt mig naturligvis til øl ). Jeg havde fundet en ”Fuller’s London Pride” ( altid sikker ) og en ”Session Pilsner” fra Svaneke Bryghus. ”Session beer” er jo den engelske betegnelse for øl, der ikke er stærkere end man kan drikke et par stykker ”in session”( i en gruppe dvs. på pubben ) uden at blive altfor pløret. Alkoholprocenten var 5.0%, hvilket faktisk er noget højere end almindelig ale på pubben, der ofte ligger omkring 4,0%. Men der er jo anderledes forhold her i Danmark. Den er ufiltreret og har en lys, sløret fremtoning. Frisk aroma, hvor citrusnoter træder frem. Der er brugt amerikansk Amarillo og tjekkist Saaz. Og disse citrusnoter mærkes også meget i smagen, men den rene bitterhed er ikke ualmindelig høj. Frisk sommerøl.

Karakter 3+

I dag efter dans trængte jeg også til en tørstslukker, for det er faktisk god motion at danse hele tiden i en time.

Der har jo været brygget øl rundt omkring i flere tusinde år, men verdens ældste bryggeri, der stadig brygges på, er det gamle ”Weihenstephan Kloster” i Bayern. I 1040 kunne munkene der nyde det første krus øl fra kældermesteren, men om det var en weissbier, melder historien ikke noget om.

Klosteret ligger i Freising, men fungerer ikke mere som kloster. Derfor kan Welterburger fra 1050 prale med at være det første klosterbryggeri.

Weihenstephan klosteret er flere gange blevet ødelagt af brand og endda jordskælv. Pesten lagde klosteret øde, så der har ikke været brygget samtlige dage siden 1040. men hvad gør det. Bryggeriet er nu universitetsbryggeri for Universitetet i München. Her forskes i alt, hvad der har med brygkunsten at gøre, og der er mange bryggere i verden, der er uddannet der. Samtidig er klosteret også en gærbank, hvor mange bryggerier opbevarer prøver af deres gær, hvis uheldet skulle være ude.

De laver en ægte bayersk Weissbier – ”Weihenstephaner Hefe”. ( Hefe betyder gærrester og er grunden til det uklare udseende ).

Det er en let sløret øl med kraftigt, blødt, hvidt skum, der flader lidt sammen på midten. Kraftig krydret aroma med de karakteristiske noter af kryddernellike og banan, og bobletyggegummi. ( som kuglen i en Snurretop-is ). Dejlig frisk – let i munden. God smag, hvor de typiske hvedegærsnoter er tydelige, men ikke overdrevne. Lys frugt i eftersmagen, hvor det mest er friskheden, der dominerer.

Er man ikke normalt til hvedeøl eller ved at udforske området, er det en øl, der kommer efter de mere neutrale øl fra Erdinger.

Karakter 4

Hvis man kan huske Frank Hvams figur i ”Langt fra Las Vegas” – Kenny Nickkelman, kan man måske også huske, at hans favoritøl netop var ”Weihenstephaner Hefe”. Der blev reklameret godt og grundigt for den i den serie.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar