Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 2. november 2010

Tid til en øl - Belgian Beer House / Kasteel Donker


2. November 2010

Den første aften på Tenerife gik vi en aftentur i byen. Vi tog en af vejene ned til strandpromenaden, og ud af den ene øjenkrog fangede mit blik et skilt med ”Belgian Beer House”. Det var jo et dejligt syn som betød, at turen ikke kun bød på lette pilsnere, som jeg havde frygtet. Så allerede anden aften tog vi efter aftensmaden hen for at se, hvad stedet kunne byde på.

”Manneke Pis” er opkaldt efter den berømte figur i Bruxelles. Den ligger på en sidegade fra Avenida Raphael ( jeg mener, gaden hedder noget med Mexico ). Stedet ligger under gadeniveau og ser måske lidt lurvet ud med plastikstole og borde, men der er intet i vejen hverken med øllet eller med betjeningen.

Vi blev mødt af en sportstrænet ung mand, der troede vi var fra Belgien eller Tyskland. Han var lidt forbavset over at høre, at danskere også kan lide belgisk øl. Han blev i løbet af ugen overbevist. Min kone fik varm chokolade, og jeg kiggede på ølkortet.

Udover ligegyldige udenlandske øl har de lette øl som Stella Artois, Maes, Jupiler, Palm og Hoegarden Wit. Flere øl fra Leffe og frugtøl fra Lindemanns. Der er kendte belgiske mærker som – Duvel, Judas, Verboden Vrucht og Rodenbach og også en samling af trappistøl fra Chimay, Westmalle, Orval og Rochefort. Der er noget for enhver smag.
Jeg valgte en øl, jeg ikke tidligere har smagt – ”Kasteel Donker”

Jeg fik med det samme en beskrivelse af øllet fra den unge tjener – ”en mørk øl på 11,0%, lidt sød, men god” – og det lød jo godt.”Donker” betyder mørk og er i familie med ”dunkel”. På flasken stod der godt nok ”bruin”, men det er den samme øl.
Tjeneren gjorde mig opmærksom på en lille, flot detalje ved glassets fod, hvor slottet, der har givet navn til serien er lavet i glas. Jeg syntes, det så flot ud og spurgte om man kunne købe et glas. Det vidste han ikke – han ville spørge ejeren, når han kom. Jeg havde jo tænkt at komme tilbage en anden dag, så der var tid nok.

Bryggeriet ”van Honsebrouck” ligger i Ingelmunster i det sydlige Vestflandern. I 1900 købte Emiel og Louisa van Honsebrouck en lille farm og begyndte at brygge øl. Gennembruddet kom i 1953, da Luc van Honsebrouck kom til og begyndte de nuværende serier af øl. ( Brigand – St. Louis – og Kasteel )
I 1075 byggede man en fæstning på ruinerne at et gammelt kloster fra 640. Klosteret var beboet at englændere, hvorfor stedet blev kaldt ”Anglomonasterium”. Det er siden blevet til ”Ingelmunster”. Fæstningen lå strategisk og blev kaldt ”nøglen til Flandern”. Den nuværende borg er fra 1737 og i 1986 blev den købt af Van Honsebrouck familien. I 2001 ødelagde en brand på borgen et bryggerimuseum.
”Kasteel Donker/ Bruin er som sagt på 11,0%, hvilket sætter den i samme kategori som de stærke ”massive ales” eller ”Quadrupel” – det er ikke en almindelig bruinstyrke.
Den er mørk med meget svagt skum. Der er en fantastisk god og kraftig aroma, som bedst kan beskrives som vinøs. Der er tydelig alkohol og også tydelige noter af sveske. Fyldig og varmende i munden med en dejlig hedvinssmag ( der er tilsat ekstra sukker og ascorbinsyre ). Smag af mørk frugt og sukker. Eftersmagen er også præget af sødme og alkohol ( på den lækre - ikke sprittede -måde ). Det er en øl, der bevæger sig helt op blandt de bedste belgiske øl.
Karakter 5
Hvis man skal komme lidt malurt i bægeret, må man desværre nævne, at musikken på stedet er alt for høj og yderst besynderlig. På et tidspunkt drønede en glad salsa ud af højtalerne og nogle kvinder sang i vilden sky, og først et stykke inde i nummeret opdagede vi, at det var en spansk udgave af ”Hotel California” ( oprindelig – og væsentlig bedre – med Eagles ). Derudover var det belgisk slagermusik og andre mærkværdige stilarter. Men alt i alt opvejer det positive klart det negative

Ingen kommentarer:

Send en kommentar