Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 9. november 2010

Tid til en øl - Juleølsmagning / Stout


9. November 2010

Til den mørke årstid hører også det mørke øl og en del af juleøllene er da også porter og stouts.

Fra venstre er de Nøgne Ø God Jul, Mikkeller Til / Fra, Baggårdsbryggeriet Julefabel, Goose Island Christmas Ale, Hornbeer Winterporter og Fanø Julebryg.

Nøgne ø har en god forbrugervejledning på deres juleøl, idet ”God Jul” er vældig god og ”Underlig Jul” er underlig. Så ved man, hvad man får. ( Jeg skrev om Nøgne Ø 18 nov 08 ). Jeg har også skrevet om Goose Island, men den ændrer efter sigende opskrift fra år til år – dog er det altid en brown ale. Så den skal jeg vist have smagt igen i år. Sidste år var den i hvert fald god. Der var 2 nordmænd, der hver købte et par flasker med hjem i år.

Hornbeer barsler med 4 forskellige juleøl i år – ”Happy Hoppy Christmas”, ”Helge”, ”Juleøl” og ”Winterporter”..


Winterporter har en sort/blå etiket, hvor en gul måne lyser op. ( titlen er vinternat ). Og øllet er da også kulsort selv. Den er brygget med 5 forskellige malte bla. chokolade- og ristet malt. Den er på 8,6% og skummet er noget svagt. Dejlig aroma præget af kaffe og chokolade. Der er også tilsat honning, men det lagde jeg ikke mærke til. Måske er det med til at bløde den ristede smag lidt op. Chokolade er også tydelig i smagen. Den føles letdrikkelig og slet ikke tung
Karakter 4


Mikkeller har også mange juleøl i sortimentet – en af de gamle kendinge ( som jeg dog ikke har smagt før ) er ”Til / Fra”. Etiketten er udformet netop som et ”Til & Fra kort”, så det er jo en nem gaveide. Den første øl hed ”Til /Fra”. Året efter hed den ”Fra /Til” og i år hedder den nøjagtigt ”Til / via Mikkeller / Fra”

Det er en stout på 8,0%, Denne er også sort, holder lidt bedre på det lysebrune skum og har en en kraftig duft af ristet malt og lidt lakrids. Den er tilsat stjerneanis og kanel for at give lidt julestemning. Der er en god bitterhed i eftersmagen.

Karakter 4

Derudover kom der et par ekstra øl på bordet efter jeg tog billeder. Bla andet et par øl fra Viborg Bryghus – ”Julebock” og ”Peters Jul”. Og en stout fra De Molen – ”Juleøl & Kerstbier”


De Molen kan jo godt lidt at give deres øl dobbeltnavne ( ”Kannen & Kruiken” – ”Hemel & Aarde” osv ) og denne gang er det en blanding af dansk og flamsk. Sikkert for at vise at den er brygget til det danske marked, hvor De Molen nyder stor anerkendelse. Der er ikke nogen beskrivelse på flasken og den er heller ikke nævnt på deres hjemmeside. Hvis bare jeg kunne tyde deres tegning på etiketten – nogle røde bære og et strå ( eller sådan noget )

8,5% - mørk/sort øl med lysebrunt skum. Duft af ristet kaffe og en smule røg. Forholdsvis let i munden. Smagen er præget af ristet malt, rog og en balancerende note af chokolade. Let bitterhed i eftersmagen

Karakter 4+


Ingen kommentarer:

Send en kommentar