Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 15. november 2010

Tid til en øl - Beersel Blond / 3 Monts


15. November 2010

 I fredags holdt jeg en ølsmagning på arbejdet. Der var nu ikke mange deltagere, men vi holder fast i konceptet. Vi plejer at være 5 -12 personer og vi var 6, men antallet af potentielle deltagere er næsten 3-doblet, så det var lidt skuffende. Men vi smagte en masse dejlige øl.

Den første var en ny ”Blond” fra Drie Fonteinen i Belgien. Bryggeriet er kendt for sine spontangærede øl – Geuze og Lambik, som Armand Debelder har blandet i mange år. Bryggeriet ligger i byen Beersel i Payottenland udenfor Bruxelles. Her findes de fleste lambikbryggerier.

Det begyndte i 1953, hvor Armands far overtog et af byens 14 værtshuse, som også fungerede som geuzeblanderi. I 1982 blev det hele overdraget til Armand og hans broder Guido, der nu driver værtshuset. Armand udvidede blanderiet med et mikrobryggeri og begyndte at brygge lambik.

Den 16 maj 2009 indtraf der en katastrofe på bryggeriet, da termostaten, der skulle styre temperaturen brød sammen og temperaturen steg til 50 grader. Det kan øl ikke tåle. Næsten 3000 flasker eksploderede og man måtte tømme yderligere 10000 flasker for i det mindste at beholde dem. Så var gode råd dyre.

Armand begyndte af destillere den ødelagte geuze og det fik navnet ”Armand’s Spirit”. Salget heraf har gjort ham gældfri. Yderligere holdt man i oktober et mega-udsalg med Vintage-geuze og det har givet et stort overskud. Armand har besluttet at stopper med mikrobryggeriet, men vil måske starte et destilleri.

Det tyder dog på at bryggeriet er kommet i gang igen i sommeret 2010, selvom jeg ikke kan finde helt klare kilder. I hvert fald har jeg først nu set deres ”Beersel Blond” i butikkerne ( Ølkonsortiet ).


Det er jo en overgæret øl med 10% hvede i. Det er en lys gylden øl på 7,0% med en flot skumtop. Der er en aromatisk sødlig krydret duft. Frisk i munden og smagen er balanceret og afrundet. Den er ikke så parfumeret, som f.eks Leffe’s. Nogle vil måske kalde den tandløs, men jeg kan egentlig godt lide den, som en god forfriskning
Karakter 3+
Lørdag var vi til fødselsdag i Jels, hvor jeg smagte en ”Volcano Julebryg” fra Fur Bryghus og søndag besøgte vi nogle gode venner. Her var der også god øl på bordet – Indslev ”Julehvede” og GB’s ”Blue Mountain Stout” og en ny Biere de Garde fra franske Brasserie de St. Sylvestre – ”3 Monts”. Den har jeg desværre ikke noget billede af, men det er en lys bleg øl med fint, hvidt skum.
Duften er ciderpræget med syrlige æbler og kløver. Frisk, lidt champagneagtig i munden. Behagelig i smagen, hvor syrlig æblecider konkurrerer med sødme om overtaget. 8,5%
Karakter 4
Navnet ”3 Monts” hentyder til 3 bjerge i området – Mont Cassel og Mont de Cats i Frankrig og Mont Noir i Belgien.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar