Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 11. november 2010

Tid til en øl - Juleølsmagning / Belgisk Jul


11. November 2010
 I dag var vi til dans for første gang i 3 uger pga ferier og Dark Side of the Moon. Vi kunne næsten huske programmet, men jeg var lidt handicappet med en øm skulder, så holdningen blev ikke så god. Jeg døjer med nakken, der nogle gange bliver spændt og kan komme til at gøre afsindig ondt, men jeg går jævnligt til kiropraktor, så det er lang tid siden, det rigtig har generet. Men der var gået lidt for langt tid, så min behandling i går har sat sig nogle spor. Jeg er øm i hele venstre side. – Nå men det går nok snart over.
Det hjalp at nyde en dejlig øl, da vi kom hjem – ”Weltenburger Asam Bock”. Det er nu en dejlig øl.
Men vi mangler den sidste afdeling på lørdagens juleølsmagning – de belgiske julebryg. På billedet ses 2 af 3 udgaver af ”Stille Nacht” fra De Dolles Brouwers ( 2008, 2009 ), ”Abbaye De Rocs”, som jeg serverede juleaften for nogle år siden. ”Ename” som jeg ikke kender, ”Corsendonk” og ”Gouden Carolus”, der også har været med til andestegen juleaften tidligere. Alle vældig gode øl.


Der var en juleøl fra Leffe, Jopen Winterbier, som jeg fik med hjem. Abbatiale Nöel, Amager Julebryg og ”Stille Nacht 2007”.

Leffe har jo i mange år været et af de velkendte mærker på det danske marked, men det er første gang, jeg ser en juleøl fra bryggeriet. ”Biere de Nöel” er en mørk øl på 6,6%. Rødgylden med hvidt skum. Duft af krydderi og lys frugt. Den virker lidt neutral også i smagen. En af de besøgende havde den som sin favorit, så smag og behag er forskellig.
Karakter 3

Der var juleøl fra Slaapmutske, Herslev, Tournay og Ørbæk. Den fine ”Scaldis Nöel ( også kaldet Bush Nöel ) og Santa Bee. Jeg nåede ikke at smagen nogle af dem
Bøllingsø Julebryg, Gordon, Goliath, Germinel, Lost Abbey og Pere Noel.

Jeg fik det allersidste bundfald af Lost Abbey’s ” A Gift of Magi” ( 2009 ). Det er en barley wine på 10.0%. Det er historien om De Hellige Tre Konger, der bragte guld, røgelse og myhrra til Jesusbarnet. Denne øl ligner flydende guld, der er tilsat lidt røgelse ( harpiks af træet thurifera ) og en lille smule myrrha ( der også stammer fra et træ ). Det er de hellige magiske gaver.
Jeg fik en meget koncentreret bundfaldsudgave af denne øl, så måske kommer der en anden beskrivelse, hvis jeg får den købt igen inden jul.
Den er meget uklar og har en kraftigt duft af figen, hvilket jeg ikke mindes at være stødt på før. Den er fyldig og har en behagelig lammende effekt i munden. Smagen er vinøs og man kan stadig smage figen.
Karakter 4+


”Juleøl” fra Hornbeer, Børglum Kloster Jule, Djævlebryg ”Hjul og Stejle”, Herslev ”Stjernebryg” med stjerneanis, Thjesses fra De Struise, Klosterbryg og Bocq ”Christmas”.
Hornbeers Juleøl er fyldt med sjove kravlenisser ( Julefest i laden ). Brygget med belgisk trappistgær og med belgisk inspiration. 7,5% alk. Brun med et let sløret udseende. God duft af anis. Den føles blød i munden med smag af krydderi, hvor anis igen træder frem. Men egentlig er den lidt tam i forhold til sine forbilleder.
Karakter 3
For hver af de 4 julebryg fra Hornbeer, der bliver solgt går en krone til Mødrehjælpen, der jo hjælper trængte familier op til jul. Et vældig godt formål.


De sidste øl i en belgiske afdeling var Mikkeller ”Santas Little Helper 2009” lagret på rødvinsfad, Santas Little Helper 2010, og en blond og brown juleale fra Ecaussinnes


Ecaussinnes ”X-mas Brown” har en rigtig tegneserie-etiket. Det er en brun øl med en del grums. Der er en tydelig duft af kanel og kardemomme. Der er både sødme og lidt krydderi i smagen, hvor kardemommen gør sig bemærket igen.
Karakter 3+

En af smagningens bedste øl ( blandt dem jeg smagte ) var Mikkellers rødvinslagrede udgave af ”Santas Little Helper 2009 ). Det var den eneste øl, der blev udsolgt – dels skulle alle smage, dels blev den købt af flere gæster.
Den har ligget på rødvinsfade i 4 mdr. hvilket helt tydeligt mærkes i aromaen. Her er der en syrlig note af rødvin i næsen. Faktisk har øllet også taget farve fra fadet, så der er en umiskendeligt rødt skær. Den har en skarp, snerpende klang i munden. Smagen er spændende, udfordrende med en snert af rødvin og en lidt syrlig eftersmag.
Karakter 5
Dermed er det slut på denne første juleølsmagning, men der er mulighed for at gensmage nogle af de bedste og så er der jo også andre juleøl på markedet, så mon ikke der bliver nok at tage sig til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar