Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 10. november 2010

Tid til en øl - Juleølsmagning / Kirsebær

10. November 2010

For nogle år siden købte jeg en kirsebærøl til julefrokosten, for at se om den ville være god til ris a la manden. Mine venner var ikke ligefrem ved at falde i svime over den, men jeg syntes det var en sjovt ide. Jeg kan nu bedre lide den uden ris a la mande. Det var Liefmans ”Kriek”, der jo netop er tilsat kirsebær, der i Belgien kaldes kriek. Liefmans udgave er ikke brygget som spontangæret øl, hvilket ellers er det normale, men her er brugt almindelig overgær og det syrlige islæt er styret bevidst.

Liefmans ”Cuvee- brut” som den hedder nu, er en brown ale der er blandet med kirsebær ( 13 kg kirsebær pr 100 l ale ) og derefter lagres den i et helt år. Derefter blandes den med Oud Bruin og Goudenband for at få den rigtige karakter. Procenten er 6,0%
Det er en mørk øl med et tydeligt rødligt skær. Svagt skum, der hurtigt forsvinder. Duft af kirsebær og syrlige frugter. Frisk og perlende i munden. Smagen er sød/syrlig med overvægt af kirsebærnoter. Det hele er vældig godt balanceret, så det vammelsøde ikke tager overhånd.
Karakter 4
Liefmans ”Kriek” har med tiden dannet skole og til juleølsmagningen var der 4 forskellige kirsebærøl. Jeg fik desværre aldrig smagt Hornbeers ”Helge” der er en barleywine på 10 %. Det må jeg prøve en anden gang.


Mikkeller har også en kirsebærøl på programmet i år – ”Ris a la M’ale”. Det specielle ved den er, at den er brygget på ris ( dog ikke udelukkende – der er også brugt malt og humle ), fløde, vanille og mandler. Det giver en øl, der ligger lettere i munden. Det er en rødlig øl på 8,0% med udmærket hvidt skum. Duften minder om Liefmans, men smagen er lettere i karakteren og selvom kirsebæret godt fornemmes ,er det ikke så tydeligt som i den belgiske inspiration.

Karakter 3+

Den sidste øl med kirsebær skulle lunes til omkring 60 grader. På et tidspunkt var der ikke blevet slukket så temperaturen nærmede sig 90, men heldigvis opdagede kunden det, så vi kunne hælde en ny flaske oveni, og få temperaturen ned igen.

”Det var ”Quelque Chose” fra canadiske Unibroue, der desværre har stoppet eksporten. Forhåbentlig kommer den i gang igen, når tiderne bliver bedre.


Det er en rød øl uden skum. Det skyldes opvarmningen. Duft af glögg og kirsebær. Når den serveres lun, kan den fint erstatte glögg, og man slipper for alle de mandler og rosiner, der altid skal fiskes op af glasset.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar