For nogle år siden købte jeg en kirsebærøl til
julefrokosten, for at se om den ville være god til ris a la manden. Mine venner
var ikke ligefrem ved at falde i svime over den, men jeg syntes det var en
sjovt ide. Jeg kan nu bedre lide den uden ris a la mande. Det var Liefmans
”Kriek”, der jo netop er tilsat kirsebær, der i Belgien kaldes kriek. Liefmans
udgave er ikke brygget som spontangæret øl, hvilket ellers er det normale, men
her er brugt almindelig overgær og det syrlige islæt er styret bevidst.
Liefmans ”Cuvee- brut” som den hedder nu, er en brown ale
der er blandet med kirsebær ( 13 kg kirsebær pr 100 l ale ) og derefter lagres
den i et helt år. Derefter blandes den med Oud Bruin og Goudenband for at få
den rigtige karakter. Procenten er 6,0%
Det er en mørk øl med et tydeligt rødligt skær. Svagt skum,
der hurtigt forsvinder. Duft af kirsebær og syrlige frugter. Frisk og perlende
i munden. Smagen er sød/syrlig med overvægt af kirsebærnoter. Det hele er
vældig godt balanceret, så det vammelsøde ikke tager overhånd.
Karakter 4
Liefmans ”Kriek” har med tiden dannet skole og til
juleølsmagningen var der 4 forskellige kirsebærøl. Jeg fik desværre aldrig
smagt Hornbeers ”Helge” der er en barleywine på 10 %. Det må jeg prøve en anden
gang.
Mikkeller har også en kirsebærøl på programmet i år – ”Ris a
la M’ale”. Det specielle ved den er, at den er brygget på ris ( dog ikke
udelukkende – der er også brugt malt og humle ), fløde, vanille og mandler. Det
giver en øl, der ligger lettere i munden. Det er en rødlig øl på 8,0% med udmærket
hvidt skum. Duften minder om Liefmans, men smagen er lettere i karakteren og
selvom kirsebæret godt fornemmes ,er det ikke så tydeligt som i den belgiske
inspiration.
Karakter 3+
Den sidste øl med kirsebær skulle lunes til omkring 60
grader. På et tidspunkt var der ikke blevet slukket så temperaturen nærmede sig
90, men heldigvis opdagede kunden det, så vi kunne hælde en ny flaske oveni, og
få temperaturen ned igen.
”Det var ”Quelque Chose” fra canadiske Unibroue, der
desværre har stoppet eksporten. Forhåbentlig kommer den i gang igen, når
tiderne bliver bedre.
Det er en rød øl uden skum. Det skyldes opvarmningen. Duft
af glögg og kirsebær. Når den serveres lun, kan den fint erstatte glögg, og man
slipper for alle de mandler og rosiner, der altid skal fiskes op af glasset.
Karakter 3+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar