Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 18. juni 2012

Tid til en øl - Marathonølsmagning 2


18. Juni 2012

Der var lagt en nøje tidsbestemt plan for ølsmagningen, for når man skal gennem 43 øl, skal det foregå med en vis kontinuitet. Der var en pause efter 11 øl og efter 22 skulle vi have mad. Hvis man af en eller anden naturlig grund var nødt til at forlade bordet midt i smagningen, kunne man nemt komme bagefter, men heldigvis var smagsprøverne ikke større end man kunne nå at komme op til feltet igen ( 5 cl af hver øl )

17. Ugly Duck Vanilla Coffee Porter ( 10,0% - 18. Carlsberg Master Brew ( 10,5% ) – 19. Vestfyen Stout ( 6,0% ) – 20. Vaarst Bryghus ( Allans hjemmebryg ) Chocolate Musc ( 8,1% ) – 21. Midtfyn Imperial Stout ( 9.5% ) – 22. Douden Carolus Cuvee van der Keizer ( 10.0 % ).

Denne del af smagningen indeholdt nogle væsentlig højere procenter end første del.


Ugly Duck er jo et nyt bryggeri tilknyttet Indslev på Fyn. Det er Martin Jensen fra det gamle Råsted Bryghus, der står for denne ikke-hvedeøl produktion. Det er blevet til en bred vifte at alternative bryg, hvoraf nogle er mere vellykkede end andre, men i hvert fald eksperimenterende. ”Vanilla Coffee Porter” indeholder præcis hvad den lover. Martin Jensen har brugt ”a whole freaking day” på at brygge kaffe til denne øl, så det er garanteret ægte håndværk. Pilsner-, karamel-, chokolade og sortmalt, samt rug, havre, vanilje og kaffe. Humlen er Magnum og Nelson Sauvin. En blød og lækker drik med kaffe, sukker, vanilje og såmænd også en snert af lakrids.


Vestfyen”Stout” kan ikke helt gøre den kunsten efter, men den er også væsentlig billigere. Det er en mild porter. Vi fik også lidt information om porter/stout, men blev dog ikke særlig meget klogere på denne øl, for det er noget værre rod, hvilket Allan Carlé ikke lagde skjul på.

Jeg var lige ved at gå glip at hjemmebrygget fra Vaarst, men fik dog smagt den – dog uden særlig meget opmærksomhed, da næste øl allerede var på vej rundt. Det var så vidt jeg forstod med chokolade og muskatnød.

Anden afdelings sidste øl var lidt af en overraskelse. jeg kender godt ”Cuvee vander keizer” fra Gouden Carolus, men den øl der blev hældt op lignede ikke det jeg havde forventet. Det var en lys, ufiltreret tripel øl. Det viser sig at de brygger to udgaver – ”Blauw” og ”Rood”. Man begyndte at brygge den lyse ( rood ) udgave ti år efter den mørke. Der er brugt flere forskellige malttyper og 3 urter ( åbenbart hemmelige ). Humlen er belgisk, hvilket kan være styrian, saaz eller engelske typer, dyrket i Belgien. Den er lagret i 3 mdr. Glimrende, lidt sødlig krydret øl, der var en god afslutning på anden etape.
Maden var ikke helt klar endnu, så vi snuppede endnu en øl, men det var ikke den næste i række. den ville være for let, så i stedet tog vi øl nr. 39 – Hancock Dark Gambrinus ( 9,5% ).
Maddepotet var som nævnt grillstegt pattegris med flødekartofler og salat. Det var et vellykket måltid, der gav styrke til at begive sig ud på den sidste strækning.

23. Thy Pilsner ( 4,6% ) – 24. Refsvindinge Den Sorte enke ( 5,7% ) – 25. Refsvindinge Enkens Anden Lyst ( 5,7%) – 26. Indsle Hvede IPA ( 5,5% ).
Refsvindinge har været på banen i lang til. De lavede jo ”Ale nr. 16”, der var den første overgærede øl i Danmark i nyere tid. og de har altså også lavet 2 edderkoppeøl – en mørk og en lys.
”Den Sorte Enke” er en mørk hvedeøl ( kalder de det, da der er hvede i ). Der er nu ikke særlig meget traditionel hvedearoma at spore. Der er også mørk bygmalt og havre. Pomeransskal og stjerneanis giver en lidt sødlig smag, hvor man også aner lakrids.
”Enkens Anden Lyst” er til gengæld lys, og krydret med pomeransskal og timian. Den falder noget mere neutral ud. ( Det skal lige nævnes, at man også brygger ”Den Grå Enke” med røgmalt )
Fortsættes………

Ingen kommentarer:

Send en kommentar