Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 1. juni 2012

Tid til en øl - Randers Bryghus Gasolin


1. Juni 2012

”Gas 2” var den første plade, jeg lagde mærke til med Gasolin – i hvert fald hvad angår musikken. På den første plade havde de brugt et billede fra Tintin ( med tilladelse af Herge ), og som stor Tintin fan havde jeg jo opdaget det. Det er et bearbejdet billede fra ”De syv krystalkugler” ( side 20 ), hvor navnet ”Gasolin” er sat ind på sporvognen. Men på plade nr. 2 havde de fået Peder Bundgaard til at designe en figur, der ligner en mellemting mellem Fedtmule og Sjukkerne fra Margerins albums.

Det er på det album vi finder ”På en sommerdag”- ”Fifidong” og ”Derudaf”. Herlig dansk rockmusik .

Hvorfor man i Randers Bryghus har besluttet at udsende en øl, der hylder Gasolin ved jeg ikke. Det er et samarbejde mellem Randers Bryghus og erfarne hjemmebryggere, og en af disse har måske været stor fan af Gasolin. I hvert fald har de fået Peder Bundgaards tilladelse til at bruge coveret. Det er første og eneste gang denne øl bliver brygget. Derfor kunne man jo passende bruge den som samleobjekt. Den kan blive meget værd engang, men øl er nu til for at blive drukket.

I 1880 udtalte Alexander Meyer-Breslau i den tyske rigsdag at: ” Det øl, der ikke bliver drukket har forfejlet sin opgave.” - og han har da ret.

Så jeg tog kapslen af denne kraftige stout på 11,0%. Den er brygget på byg-, chokolade-, sort-, caramelmalt. Derudover er der havregryn, ristet byg og humle ( type ? ). Den er overgæret. På en video fra Vinspecialisten i Randers benævnes den som en ”double brown stout”, men mon ikke det lidt er det samme som en ”Imperial stout”. Det ville jeg i hvert fald have skudt på. Den er lavet i 2000 flasker, der koster 99 kr. stk.

Det er en kulsort øl med lysebrunt skum, der består af ret store bobler. Det holder ikke længe. Mit allerførste indtryk var: ”sikke en lækker duft”, og det holder faktisk ved nærmere inspektion. En kompleks blanding af mørk frugt, chokolade og ristet malt, og en kraftig note af lakrids ( det er ikke nævnt på listen over tilsætninger ). Desuden en snert af humle. Den er en nærmest tyktflydende væske, der fylder godt og varmer ned i halsen. Alkoholen virker en smule bedøvende  på tungen. Samme komplekse indtryk i smagen, hvor lakridsen kommer endnu mere frem i smagsbilledet. En fin og markant bitterhed i eftersmagen, der holder længe. Det er en voksen stout.

Karakter 5

Billedet på siden er faktisk et selvportræt. Nej - det er ikke mig på flasken, men derimod spejler jeg mig i glasset – med kamera og det hele.

1 kommentar:

  1. Opskriften er offentlig tilgængelig hvis man skulle have lyst til at prøve selv.

    http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php?f=10&t=3456&hilit=1+maj&start=45

    SvarSlet