3. August 2013
Den
sidste dag ved Mosel tog vi det stille og roligt. Eneste punkt på dagsordenen
var at besøge Burg Cochem, så vi behøvede ikke tage tidligt af sted, men kunne
nyde morgensolen ved teltet. Alle dage var temperaturen nået et godt stykke
over 30 grader - og denne lørdag endte vi på 36 grader - så det var bedst at
tage solbad først på dagen.
Vi
kunne ikke finde en bilrute til borgen, og endte med at køre rundt i stejle,
ensrettede gader i Oberdorf, mens folk rystede på hovedet. Det viste sig at man
skal gå hele vejen fra byen. Det var jo ikke til at vide. En dame forbarmede
sig over os og ledte os på rette vej, og vi fandt et sted at parkere. Men det
er altså ikke meningen man skal køre.
Det
er en meget fin rundvisning med maget spændende detaljer. For en ølentusiast er
det smarteste nok, at døren fra Jægerstuen ( hvor man i gamle dage kunne få øl
og vin i store mængder ) var forsynet med slisker, så uanset hvor på døren man
satte nøglen, ville den glide ned i nøglehullet. Smart.
Derudover
var der skjulte døre og falske døre og meget andet sjovt.
Lige
under borgen – på vej tilbage til bilen – lå en lille biergarten, hvor de
reklamerede med Kirner øl. Der tog vi en velfortjent pause i varmen. Min kone
fik en jordbærdrink ( Hun er begyndt at smage på de sødere eksemplarer af
spirituøse drikke ( har endda købt et par flasker Auslese med hjem)), og jeg
bestilte en forfriskende ”Weizen”.
Kirner
Privatbrauerei Ph. & C. Andres stammer
fra 1798 og ligger i Kirn – en lille by i Rheinland-Pfalz. Det er samme
familie, der stadig styrer bryggeriet og de er med i gruppen ”Die Freien Brauer”.
Denne sammenslutning består af 40 privatbryggerier i Tyskland og Østrig.
Det
var Jakob Andres der begyndte at brygge til sit værtshus i Kirn. Det var på den
tid meget almindeligt at man selv bryggede, men inden længe begyndte han også
at brygge til andre. Men det var Philip og Carl Andres, der i 1862 erhvervede
den fyrstelige vinkælder, og lagde navn til det nuværende bryggeri. Det er
våbenskjoldet fra fyrstenfamilien Salm-Kyrburg der pryder glasset i dag.
Deres
”Weisen” er en nyere øl, der i 2005 vandt guld ved en tysk kåring. Det er en
uklar, orange øl på 5,5%. Dejlige noter fra gæren af nelliker og en anelse
banan. Den er frisk i sommervarmen, men ikke på en let og vandig måde. Den har
en vældig god fylde. Kraftig smag med typiske weissbiernoter der understreger
indtrykkene fra aromaen.
Karakter
4
Vi
kørte ned til Mosel igen og parkerede på vores ”sædvanlige” sted på den
modsatte side af floden, hvor man let kunne finde parkering ned ved
flodbredden.
Til
en sen frokost valgte vi Flammkuchen. Det er den tyske udgave af pizza. Ikke
med tomatsovs og oregano, men i stedet med creme fraice. Vi fik kantareller på.
Det smage vældig godt, men minder slet ikke om pizza.
Til
aften spiste vi i Alken, hvor man kunne nyde en Erdinger Urweisse for en gangs
skyld. Og det er noget bedre end den ordinære – synes jeg.
Lang
tur hjem men kun med en times køkørsel omkring Rendsburg, hvor de er ved at
lave en tunnel under Kielerkanalen. Vi havde undervejs i Berleburg også indkøbt
tyske øl, så ved grænsen blev det bare til et udvalg af gode kendte ting –
først og fremmest Einbecker Urbock og Salvator. Samt et smagesæt med sekst
forskellige øl fra Stötebecker. Her er et billede af de øl jeg ikke tidligere
har smagt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar