Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 26. august 2013

Tid til en øl - Kvickly / Svaneke Sort Pilsner


26. August 2013

Kvickly holder igen i år en ølvalg, hvor vinderen får fast plads på hylderne. Jeg stemte sidste år på bryggeriets ”Half’n Half”  ( det blev også vinderen ) og de forsøger lidt i den samme retning – nemlig med en ”Sort Pilsner”.

Det er jo umiddelbart noget sludder, men vi har på det seneste oplevet flere den slags betegnelser, for der eksperimenteres meget med nye stilarter. Jeg tænker i første omgang på ”Black IPA” der jo også er en selvmodsigende betegnelse. En pilsner er nu engang karakteriseret ved at være lys og klar. Man fristes til at tro, det er et reklamefif – for den almindelige forbruger kender typen ”pilsner”, men ikke typen ”dunkel”.

Og denne øl er ikke sort, selvom den er mørk – ja man kunne godt kalde den dunkel. Som man kan se passer farven perfekt til etiketten. Mørk brunlig med rødligt skær – mahogny, kastanje. Flasken klukker hyggeligt og det grove, offwhite skum knitrer lystigt. Duften er maltet, men ikke så udpræget som man forventer hos en dunkel. Lidt humlearoma dukker også op, men det virker mørkt og afdæmpet.  Den er meget livlig i munden, lidt for overstadig. Det er smagen, der får en til at tænke i anden retning end ”dunkel”. Den let sødlige, maltede smag man forbinder med den bayerske øl er ikke rigtig til steder. Derimod er humlen mere dominerende, netop som i en pilsner, så måske er navnet ikke så forkert endda. Det er ikke en humlet øl, for bitterheden kommer ikke over middel. Desværre bliver smagen ikke rigtig frisk. Sammen med den ristede malt giver den en lidt sur bitterhed, der ikke tiltaler mig så meget. Det virker som en øl, der ikke rigtig ved, hvilken retning den vil gå. Jeg vil til enhver tid foretrække ”Half’n Half”.

Karakter 3

Alkoholprocenten er pilsnerstyrke – 4,6%, men om vi skal kalde den ”dunkel” eller ”schwarzbier” eller ”sort pilsner” står hen i det uvisse. Jeg har set alle betegnelser om denne øl.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar