Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 9. august 2013

Tid til en øl - Richmodis Kölsch / Herslev Mjølner


8. August 2013

I dag fik vi besøg af vennerne fra Vrå – manden på cykel. Det var en kort tur, men han er også i træning for sommerferien blev brugt med at køre efter Tour de France feltet. I hvert fald på Grand Ballon og Mont Ventoux, så han havde nogle kilometer og stigninger i benene.

Efter et bad var det godt med en forfriskende øl og vi nød en ”Svanehvede” fra Indslev bryggeri på Fyn. Derefter tog vi hul på en kölsch, som jeg havde medbragt fra Tyskland.

Richmodis er er byggeri i Køln. Det blev nævnt første gang i 1177, hvor der var 837 i byen. Nu er der kun 26 bryggerier der brygger kölsch.

Et gammel sagn knytter sig til Richmodis. I 1357 døde den smukke Richmodis af Aducht af pesten, og hun blev begravet med alle sine smykker. Samme aften åbnede gravrøvere hendes grav, men Richmodis slog pludselig øjnene op og gravrøverne flygtede i rædsel. Richmodis begav sig hjemad og bankede på porten, men ingen turde åbne. Da hendes mand hørte det sagde han: ”Snarere galoperer begge mine heste op at tårntrappen, end min kone står op af graven”. I det samme hørte man vrisken af heste der løb op af trappen og kiggede ud fra taget. Dette ses stadig på Richmodisturm i Köln. Vi ser også de to heste på kapsel og etiket. - Greven åbnede for Richmodis og de levede lykkeligt mange år derefter. Det var jo et sandt eventyr.

 
Richmodis bryggeriet bryggede den første kölsch i 1277, så det er en lang tradition.Bryggeriet måtte lukke i 2002, men blev så genåbnet i 2012. Nu med rød etiket i stedet for grøn ( så vidt jeg har forstået ) men smagen skulle være den gode gamle.
Kölsch er ikke en øltype, der profilerer sig så stærkt. Nogle synes ligefrem den er lidt kedelig. Jeg har selv haft det sådan. Den kan virke som en tam pilsner. Men jeg er begyndt at sætte pris på den afdæmpede, behagelige frugtnote, der røber at det er en overgæret øl, til trods for at den virker undergæret. Gæren er tilsat ved undergærstemperatur og øllet er lagret længe, så den får lidt af begge dele. Humleniveauet er lavt, men indstiller man smagsløgene på andet end humle har typen fine kvaliteter.
”Richmodis Kölsch” er en lys øl med hvidt skum. Den er på 4,8% hvilket er den normale kölsch procent. Denne øl lever helt op til mine nye forventninger til typen, og er et stilfærdigt, men behageligt bekendtskab.
Karakter 3+
Til vores lille laksesalat åbnede vi en ”Diebels Alt” og til hovedretten en ”Salvator” fra Paulaner.
 
 
Til kaffen og frugttærten havde jeg gemt en lille specialitet – ”Mjølner 2007” fra Herslev Bryghus. Det er en barleywine, der har ligget længe på lager. Brygget i 2007, tappet i 2008 og klar til at drikke i 2009. Og så har den ligget hos mig siden. Flasken har et støvet udseende, som om den har lagret siden engang i 1600-tallet, men det er nok mest for at give et spændende look. Flaskerne er nummereret – min er 52. Der er lavet udgaver fra forskellige år, hvor opskriften variere en smule. 2007-udgaven er på 10%. Bitterhedniveauet er 100+ IBU, men det mærkes ikke længere. Humlen er nu med til at give denne komplekse smag, hvor mørke frugter, karamel og alkohol blandes i en skøn forening. En nydelse som afslutning på en hyggelig aften.
Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar