8. August 2013
I
dag fik vi besøg af vennerne fra Vrå – manden på cykel. Det var en kort tur,
men han er også i træning for sommerferien blev brugt med at køre efter Tour de
France feltet. I hvert fald på Grand Ballon og Mont Ventoux, så han havde nogle
kilometer og stigninger i benene.
Efter
et bad var det godt med en forfriskende øl og vi nød en ”Svanehvede” fra
Indslev bryggeri på Fyn. Derefter tog vi hul på en kölsch, som jeg havde
medbragt fra Tyskland.
Richmodis
er er byggeri i Køln. Det blev nævnt første gang i 1177, hvor der var 837 i byen.
Nu er der kun 26 bryggerier der brygger kölsch.
Et
gammel sagn knytter sig til Richmodis. I 1357 døde den smukke Richmodis af Aducht
af pesten, og hun blev begravet med alle sine smykker. Samme aften åbnede
gravrøvere hendes grav, men Richmodis slog pludselig øjnene op og gravrøverne
flygtede i rædsel. Richmodis begav sig hjemad og bankede på porten, men ingen
turde åbne. Da hendes mand hørte det sagde han: ”Snarere galoperer begge mine
heste op at tårntrappen, end min kone står op af graven”. I det samme hørte man
vrisken af heste der løb op af trappen og kiggede ud fra taget. Dette ses
stadig på Richmodisturm i Köln. Vi ser også de to heste på kapsel og etiket. - Greven
åbnede for Richmodis og de levede lykkeligt mange år derefter. Det var jo et
sandt eventyr.
Richmodis
bryggeriet bryggede den første kölsch i 1277, så det er en lang
tradition.Bryggeriet måtte lukke i 2002, men blev så genåbnet i 2012. Nu med
rød etiket i stedet for grøn ( så vidt jeg har forstået ) men smagen skulle
være den gode gamle.
Kölsch
er ikke en øltype, der profilerer sig så stærkt. Nogle synes ligefrem den er
lidt kedelig. Jeg har selv haft det sådan. Den kan virke som en tam pilsner.
Men jeg er begyndt at sætte pris på den afdæmpede, behagelige frugtnote, der
røber at det er en overgæret øl, til trods for at den virker undergæret. Gæren
er tilsat ved undergærstemperatur og øllet er lagret længe, så den får lidt af
begge dele. Humleniveauet er lavt, men indstiller man smagsløgene på andet end
humle har typen fine kvaliteter.
”Richmodis
Kölsch” er en lys øl med hvidt skum. Den er på 4,8% hvilket er den normale
kölsch procent. Denne øl lever helt op til mine nye forventninger til typen, og
er et stilfærdigt, men behageligt bekendtskab.
Karakter
3+
Til
vores lille laksesalat åbnede vi en ”Diebels Alt” og til hovedretten en ”Salvator”
fra Paulaner.
Til
kaffen og frugttærten havde jeg gemt en lille specialitet – ”Mjølner 2007” fra
Herslev Bryghus. Det er en barleywine, der har ligget længe på lager. Brygget i
2007, tappet i 2008 og klar til at drikke i 2009. Og så har den ligget hos mig
siden. Flasken har et støvet udseende, som om den har lagret siden engang i 1600-tallet,
men det er nok mest for at give et spændende look. Flaskerne er nummereret –
min er 52. Der er lavet udgaver fra forskellige år, hvor opskriften variere en
smule. 2007-udgaven er på 10%. Bitterhedniveauet er 100+ IBU, men det mærkes
ikke længere. Humlen er nu med til at give denne komplekse smag, hvor mørke
frugter, karamel og alkohol blandes i en skøn forening. En nydelse som afslutning
på en hyggelig aften.
Karakter
5
Ingen kommentarer:
Send en kommentar