Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 16. september 2013

Tid til en øl - Beer Train / Henriks Hjemmebryg


16. September 2013

I lørdags tog jeg – med tre venner – på en lille togtur til regionens ølsteder. Det var vi gjort hvert år ( i hvert fald de sidste tre år ), når togbilletterne var billige. Og i år er det simpelthen gratis at køre til Frederikshavn, fordi hullet i jernbanebroen over Limfjorden i lang tid satte togdriften i stå. Så som en slags plaster på såret kan man altså rejse gratis med DSB i september.

Det første år besøgte vi Skagen Bryghus inden turen gik til ”Det Bette Ølhus” i Aalbæk. Andet år besøgte vi kun ”Det Bette Ølhus”, men denne gang tænkte vi også at besøge Jerry’s i Frederikshavn. Den ene af vennerne bor i Vrå og han inviterede på frokost med lokalt øl. Så det var nemt at stå af i Vrå og gå de få hundrede meter til frokostbordet.

Lokalt øl skal forstås helt bogstaveligt. Henrik er nemlig hjemmebrygger, og det var naturligvis hans øl vi skulle smage. Turen til Vrå er jo lang – det tager næsten en halv time, så en af de andre trak tre flasker ”Deshutes Inversion IPA” op af tasken. Manden ved siden af os kiggede langt efter dem, men måtte nøjes med sin kaffe. Konen mente vist det var vel tidligt med øl.

I Vrå var der sild, spegepølse og frikadeller og vi lagde ud med ”Bryg #20” – en tjekkisk pilsner, der havde fået navnet ”Urkilde”. Den blev naturligvis præsenteret i gamle Urquell-flasker. Brygget med Saaz humle – en IBU på 43 og en procent på 4,4%. Det er en klar, gylden øl ( hvis man hælder nænsomt ) med små spredte bobler. Lys duft af korn og sødlig våd halm.. Den er frisk og livlig og føles prikkende på tungen. Smag af malt, måske lige sød nok, men med en fin bitterhed i eftersmagen.

Karakter 3+

 
Derefter kom en sød, lille ”Porter” på bordet. Den er små Leffe-flasker, der lægger krop til brygget. Det er Henriks ”Bryg #25” – den nyeste på listen. Den er på 5,3% og biterheden er 32 IBU.
Det er en sort øl med lyst brunt skum, der består af store bobler. Der er duft af ristet malt med en antydning af vandbaseret maling. Det kunne godt lyde ubehageligt, men det vat det ikke. Det er en relativ let øl med smag af ristet malt. Den har en tør afslutning, hvilket vist var kommet i løbet af de sidste par uger, så det er en øl der stadig udvikler sig. Fin bitterhed i eftersmag.
Karakter 3
 


Henriks ”Bryg #15” er en american pale ale på 5,7%. Den er brygget udelukkende med Cascade ( IBU 42 ) og bærer derfor navnet ”Cascade”. Cascade-bjergene i Washington – med Mount Rainier i baggrunden – pryder etiketten.

En flot, rød øl med en sløret fremtoning. Den havde kun svagt skum, men det var forskelligt i forskellige glas. En dejlig duft af amerikansk humle med gode noter af grape. Der er en sødmefyldt indledning, der ender ud med en dejlig humlebitterhed i eftersmagen.

Karakter 3+

Derudover smagte vi også ”Junipebberper” ( se tidligere indlæg ) inden turen gik videre nordpå til Aalbæk. Så var vi sandelig kommet godt i gang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar