29. September 2013
Nej,
der er ikke tale om en trykfejl i overskriften. Det er ikke en ”dunkel” der er
aftenen øl, men derimod en ”Dinkel”. En ægte tysk klosterøl efter opskrift af
en af ølhistoriens pioner - Hildegard von Bingen. Vi besøgte et af hendes klostre
i sommer på vores Moseltur – Abtei Sankt Hildegard.
Hildegard
skrev om øl. Hun er efter sigende den første, der beskriver brugen af humle i
øl, og man hævder, at hun skrev en hel bog om øl, hvor hun på side 24 afslører
øllets hemmeligheder. Desværre er denne bog forsvundet, men et fransk bryggeri –
Brasserie st. Germain – kalder netop deres øl for Page 24 som en hyldest.
Under
vores besøg på klosteret fandt jeg denne ”Dinkel”, og opdagede at der var
utroligt mange varer, der indeholdt dinkel. Og hvad er det?
”Dinkel”
er simpelthen et andet navn for spelt – altså en slags hvede, og Hildegard
regnede kornsorten for at være den bedste, fordi den er lettere at fordøje end
andre sorter. ¨
”Dinkel ist das wertsvollste Getreide. Es macht heiter
und gibt die Gabe des Frohsinns”
Abtei
Sankt Hildegard er et benediktinerkloster. ”Dinkel” bliver ikke fremstiller
her, men på et andet benediktinerkloster – Plankstetten. Øllet er brygget efter
Das Reinheitsgebot. Det er Riedenburger Brauhaus, der står for selve
brygningen, men alle ingredienser stammer fra økologisk jordbrug ved Kloster
Plankstetten ( Bioland )
Det
er en smuk gylden øl på 4,9%. Der er mange bobler og hvidt cremet skum. Man
mødes af en frisk duft af korn og noter af æble og hyldeblomst. En rund og blød fornemmelse i starten afløses
af en livligere afslutning. Smagen domineres af sødmefyldt, lys malt med antydninger
af æble og lyst frugt. Der er en antydning af bitterhed. Der er en fornemmelse
af landbier over den
Karakter
3+
I
dag har jeg syv års jubilæum med denne ølinteresse. Jeg har tidligere berettet
om de nærmere omstændigheder med den første ølsmagning, der ændrede mit syn på
øl. Siden har jeg smagt mange øl og jeg holder stadig fast ved mit motto: ”
Ikke alt øl er godt øl, men det er alt sammen spændende”. Jeg har heller ikke her på bloggen været
selektiv i det jeg har skrevet om. Her er både sjældne øl og helt almindelige konsumøl
fra nærmeste købmand. Jeg prøver at komme så langt rundt som muligt. Det er i
tidens løb blevet til 1832 øl, hvoraf jeg har skrevet om 1403 ( jeg begyndte
først at skrive to år efter ). Jeg smager omkring 250 nye øl om året, nogle år
lidt mere. I år har det været 252 øl. Nogle ( efterhånden mange ) danskere har
rundet 20.000 øl, og med mit tempo ser jeg frem til at blive 134 år, inden jeg
når dette. Skål på det.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar