Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 29. september 2013

Tid til en øl - Newcastle Werewolf


28. September 2013

Før min interesse for specialøl begyndte, var mit kendskab til øl yderst begrænset, men gode venner forsøgte at vække min interesse. Jeg blev introduceret til ”Thy Pilsner” og vi var også på besøg på Søgaares Bryghus i Aalborg. Her blev vi vist rundt og fik forklaret om overgær og undergær, og jeg fattede ikke en bønne – synes vist heller ikke det var særlig interessant. Der var tre pænt store smagsprøver med i rundvisningen, men vi kom ikke omkring flere øltyper og der var heller ikke nogen forklaring med. Så det blev ikke ved den lejlighed min interesse blev vakt.

Bagefter tog vi på Old Games Pub, og her præsenterede vennerne mig for ”Newcastle Brown”, og her blev jeg straks fanget ind. Som så mange andre, kunne jeg godt lide denne brown ale, og det var min favoritøl i et halvt års tid, indtil jeg holdt den første ølsmagning. I morgen er det præcis syv år siden.

Derefter er Newcastle Brown faldet lidt ned i hierarkiet, men det er stadig en glimrende brown ale og en god repræsentant for typen.

Men Scottish & Newcastle har ikke andre øl i serien ( så vidt jeg ved ) Der er ikke en Newcastle Ale  eller en Newcastle Porter på markedet. Derfor var det forfriskende at se en ny øl – ”Newcastle Werewolf”. Denne øl bliver brygget på Caledonian Brewing Compagny, som S&N overtog i 2004.  Hvorfor man lige nu sender en ny øl på markedet, ved jeg ikke og hvorfor man sender en ny brown ale ud, ved jeg heller ikke.

”Newcastle Werewolf” er – modsat det mytiske ulvelignende dyr der huserer i de blege mosehuller omkring Newcastle – den ægte vare. Så nu er du advaret.

Med en øl af det navn forventer man nok en øl med noget bid i, og her er brown ale jo ikke umiddelbart det oplagte valg. Man gør meget ud af etiketten – Varulven vandrer savlende rundt i stjernen, kløerne har flænset papiret og på halsetiketten advares der – den er undsluppet fra Britain. Så er man advaret.

Det er en nøddebrun. klar øl ( de kalder den selv ”blood red ale” ) på 4,5%. Skummet er svagt, hvidt med store bobler. Duften er mørk – man kunne sige af våd hund, men det er måske lidt upassende. Men der er mose og skovbund med bitre bær og rødder i aromaen. Der er faktisk bid i dyret. Den er skarp i munden - ikke forfriskende, men heller ikke tandløs. Smagen er også mørk med en speciel form for bitterhed, der ikke skyldes humle, men mere bitre urter som havtorn, lyng, tranebær og blåbær. Faktisk har vi at gøre med en mørkere, mere gotisk udgave af en brown ale. Om jeg så kan lide den bedre end originalen er en anden sag.

Karakter 3

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar