Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 21. september 2013

Tid til en øl - Henriks bryg / Engel Aloisius



21. September 2013

I går inviterede min gode ven Henrik på øl. Han havde fået købt nogle øl under en tur til Alsace og nu spurgte han, om der var nogen der ville hjælpe med at drikke dem. Og man er vel sine venners ven, så vi sprang til undsætning.

Henrik brygger selv øl og jeg skrev om nogle bryg i sidste uge, hvor vi smagte nogle på turen nordpå til Aalbæk. I mellemtiden har han fået pæne placeringer ved VM i Håndbryg. Her er jo tale om Vendsyssel Mesterskaberne, og han havde tre øl med. ”Cascade” som jeg skrev om forleden blev ikke placeret, men ”Junipebberper” fik en 3. pris. Den nye  Bryg nr. 24 - ”Summertime” fik en flot 2. plads, så det var en stolt brygger der modtog os. Jeg kom til at nævne – i en bisætning – at den havde jeg vist ikke smagt, og straks stod der tre øl på bordet ( vi var flere til at hjælpe med øllet ).

”Summertime” er en India Red Ale ( IRA ). Naturligvis – må man sige, for sangen Summertime er skrevet af George og Ira Gerswin. Vi synger da næsten også med på mottoet: ” … and the hopping is easy”. Skriften på etiketten er så lille at jeg faktisk ikke kan se alkoholprocenten - 5,4% eller 6,4%.

Det er en flot, uklar øl med rødt skær. Lyst,  lidt groft skum og med en dejlig duft, hvor man bemærker amerikansk humle og noter af røg. Røgen bliver endnu mere tydelig i smagen, hvor den på fineste vis balancerer de friske humlenoter. Bitterheden er ikke overdreven, men passer lige til en som mig ( IBU 57 ( eller måske 67 )). Jeg er sikkert blevet oplyst om både alkoholprocent og IBU, men det har jeg glemt i mellemtiden.

Karakter 4

 
Bryg nr. 23 – ”Elderamberale” er også en øl i fin balance. Der har tidligere været lidt problemer med sødme ( hvilket jo normalt ikke generer mig ), men det synes at været blevet løst i de sidste bryg.
”Elderamberale” er en ale på 6,8% - brygget med hyldeblomst, og denne smag træder også tydeligt frem. Samme med lidt mørkere malttoner giver det en fin og fyldig øl. Afslutningen er præget af en fin bitterhed. Etiketten er et udsnit at et billede svigermor har lavet. Klogt træk
Karakter 4
 
 
Til maden fik vi også åbnet en ”Dunkel Bock” fra bryggeriet Engel i Crailsheim. Den er tidligere blevet omtalt på bloggen. Det er en dejlig dunkel bock – måske lidt til den søde side. Øllene fra Engel Brauerei er alle forsynet med skruelåg.

 
”Aloisius” er en engel – i hvert fald hvis man skal tro etiketten, hvor han optræder med bryggerforklæde ( forsynet med mottoet: ”Prost mein Engel” ) og glorie og englevinger.
Aloisius optræder i en tysk, satirisk historie af Ludwig Thomas fra 1911, hvori Alois Hingerl arbejder så hårdt, at han får et slagtilfælde og kommer i himlen. Her får han navnet Aloisius, samt en sky og en harpe. På spørgsmålet om, hvornår han får noget at drikke, svarer Sankt Peter at han snart skal få sin manna. Det huer ikke Aloisius, der mere havde sat næsen op efter en øl. Efter noget ballade ( om noget ganske andet ) får han til opgave at overbringe Den Bayerske Regering nogle guddommelige råd og tager glad afsted. Men han tager først en smut omkring Hofbrauhaus i München og får sig en øl. Den ene tager den anden og han glemmer sin opgave. Han sidder der såmænd den dag i dag og Den Bayerske Regering venter stadig på de guddommelige råd. Ludwig Thomas fik i 1911 en bøde for denne konklusion.
Det er en Märzen på 5,9% med en god, fyldig krop og en behagelig smag, hvor netop balancen mellem malt og humlen er i orden. Der er brugt Hallertau Magnum som bitterhumle og Perle som aromahumle.
Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar