Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 15. juni 2009

Tid til en øl - Brøcjhouse Pilsner

15. Juni 2009
De næste dage er dedikeret som en hyldest til – nu hedengangne – Brøckhouse. Brøckhouse har været med fra starten og har om nogen sat fokus på kvalitets-øl. Desværre gik bryggeriet konkurs her i foråret og det er efter min mening et stort tab for dansk øl. Brøckhouse har været med fra starten af min øl-interesse, da ”Frederiksborg Slotsøl” var med til allerførste smagning, og siden har jeg ofte nydt mange af deres produkter.
I 2002 åbnede bryggeriet i Hillerød. Brygmester og stifter var Allan Poulsen, der tidligere var ingeniør og IT-ekspert. På bryggeriets hjemmeside er der en vældig ( lidt romantiseret ) beretning.
”Det startede for mange år siden, da ingeniøren og it-specialisten Allan Poulsen sad på en bænk og kiggede ud over landskabet – og nød en stille pils. En dejlig lun sommeraften var det og fuglene
kvidrede, men øllen var en ganske almindelig halvkedelig dansk pilsner. Og da slog det ham, at man burde lave en øl, der egner sig lige netop til sådan en dejlig sommeraften på bænken, hvor man lader tankerne tage på langfart. En meditationsøl.”
Brøckhouse fik hurtigt stor succes. De var på supermarkedernes hylder og de begyndte at udvide produktionen. Men da andre bryggerier begyndte at dukke op, fortrængte de Brøckhouse – sikkert fordi de var billigere. ( personligt synes jeg også mange af dem er dårligere ). Det har givet problemer, da produktionen var for stor og samtidig fastholdt Brøckhouse en mindre eksklusiv produktion, der kun blev forhandlet i specialbutikker. Det har nok også været medvirkende til problemet, da mange danskere ( også ølentusiaster) køber deres øl i supermarkedet.
Hvorfor skrive om et bryggeri, hvor man ikke mere kan smage øllene. Dels fordi jeg har købt, hvad jeg kunne få fat i, inden øllene forsvandt fra markedet og dels fordi, det som nævnt har været en betydningsfuld brik i det danske mikrobryg eventyr.
”Brøckhouse Pilsner” kan desuden stadig købes. Det lader til at Fakta har indkøbt restlageret. I hvert fald er denne købt i den lokale Faktabutik, og der er stadig flere på hylden. Jeg har ikke smagt den tidligere. Jeg har ikke engang set den i butikkerne tidligere.
Det er en klar, filtreret øl på 5,0% med en flot orangegylden farve. Den er brygget efter traditionelle tjekkiske metoder og derfor er den også humlet med Saaz. Skummet er kraftigt og hvidt, og det sætter sig smukt i ringe på glasset, når øllet drikkes. Duften er fyldig og alligevel frisk, Humlen giver et anstrøg af citrus. De mange bobler giver en dejlig friskhed. Øllet har en fyldig smag af lys malt, men den virker ikke sødlig. Humlen trænger sig på med den markant og skarp citrussmag og bitterheden holder pænt i eftersmagen. Helt klart en af de bedre danske pilsnere. Synd at den er på vej ud.
Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar