Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 27. juni 2009

Tid til en øl - Weizen

27. Juni 2009
De lyse bayerske hvedeøl er nogle af de bedste tørstslukkere i sommervarmen. De går under navne som ”Weissbier” eller ”Weisse” og kan være med gærrester eller uden. Den første type betegnes ”mit hefe” eller ”HefeWeizen” ( gærhvede ) – den anden benævnes ”Kristall”.Når jeg kigger ned over listen med bayersk hvedeøl, ser jeg at jeg egentlig ikke har smagt ”Kristall”-udgaven.
Hvedeøllet var meget populært i middelalderen, hvor man lufttørrede malten, så den fik den lyse farve ( hvidmalt ). En tysk ”Weisse" brygges på mindst 50% hvedemalt, men oftest er forholdet 60% hvedemalt og 40% bygmalt. Hveden har ingen skaller og vil derfor let klumpe sammen – derfor er det vigtigt med bygmalten. Jeg kender kun til et eksperiment med 100% hvedemalt, nemlig Jacobsens ”Hvede Spring Bock”, hvor man i stedet benyttede italienske risskaller til filtrering.
Byg og hvede var de 2 store kornsorter i middelalderen og derfor indførte Wilhelm IV i 1516 ”Das Reinheitsgebot”, der bla. opdelte kornsorterne. Byg skulle gå til øl og hvede til brød. Undtaget var dog kongens eget bryghus, men det var dog først i 1605 af ”Hofbaruhaus” i München blev grundlagt. Kongen – Maximillian I – besluttede at samtlige gæstgiverier i München skulle servere Weissbier ellers ville de miste retten til at drive forretning. Så det var et indbringende monopol.
Weissbier er en overgæret øl, men efterhånden udviklede de undergærede øltyper sig, og i midten af 1800tallet forsvandt interessen for hvedeøl næsten. Det var Georg Schneider, der holdt liv i hvedeøllet, da han i 1856 erhvervede rettighederne til af brygge hvedeøl. Han købte et bryggeri i 1872 og familien købte yderligere to i 1927. bla i Kelheim, hvor der stadig brygges Schneider Weisse. I 1970 foretog især Erdinger nogle store reklamefremstød og Weissbier er nu den mest solgte øltype i Bayern.
Jeg har noteret mig fra flere ølsmagninger, at der er mange der på forhånd dømmer hvedeøl ude. Det skyldes nok de markante fenoler, der giver smag af nelliker, banan, tyggegummi og som andre siger - hospital og kemisk fabrik. Hvis man vil udforske hvedeuniverset er det derfor en god ide af starte med Kristall-udgaverne eller f.eks Erdingers lidt neutrale version. Det kan også anbefales at prøve en dunkel-udgave, der ofte virker lidt rundere og mindre parfumeret.
Her følger en oversigt over mine favoritter at tysk hvedeøl. Øl med fed skrift er omtalt på bloggen.
Paulaner – Hefe Weissbier ( 5,5% ) –  Fin balance, banan, melon og fersken. – Karakter 4
Weihenstephaner – Hefe Weissbier ( 5,4% ) – Tydelig smag af nelliker – Karakter 4
Hofbrau – Münchener Weisse ( 5,1% ) – let og frisk med noter af banan – Karakter 3+
Indslev  - Svanehvede ( 5,3% ) – Let med en anelse nelliker – Karakter 3+
Schneider – Weisse Original ( 5,4% ) – Mild nellikesmag – Karakter 3+
Erdinger – Schneeweisse ( 5,6% ) – Lidt neutral – Karakter 3
Erdinger – Weissbier mit feiner hefe ( 5,3% ) – Let med lidt neutral smag – Karakter 3
Skagen – Nordlys ( 5,0% ) – Neutral smag, men en god tørstslukker – Karakter 3
Zillertal – Weissbier ( 5,0% ) – Let og frisk, med antydning af tyggegummi – Karakter 3

Som man kan se er procenterne ikke høje – det er jo sommertørstslukkere. Og det er heller ikke så høje karakterer disse øl opnår hos mig. Jeg er nok mere til de lidt stærkere typer og de mørke udgaver. Men på en varm sommerdag gør de sig rigtig godt.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar