Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 16. juni 2009

Tid til en øl - Brøckhouse India Pale Ale

16. Juni 2009
Den første øl Brøckhouse sendte på markedet i 2002 var en India Pale Ale – forkortet ”IPA”. Jeg er ikke helt klar over om, det var den første IPA fra et dansk bryggeri, men den blev kåret til ”Årets Øl 2002”.
Jeg var desværre ikke interesseret i øl på det tidspunkt, men det har sikkert været en ny og anderledes øloplevelse for ølinteresserede dengang. Alene den kraftige bitterhed har været en nyskabelse.
India Pale Ale var jo den øltype, der blev sendt til Indien, og som var kraftigt humlet for at kunne holde til turen syd om Afrika. Imidlertid var øltypen på retur, da de amerikanske mikrobryggerier i starten af 80erne genoplivede den. De amerikanske bryggerier benyttede sig af amerikanske humletyper og især Cascadehumle var blevet populær. Det er også denne type, der giver Brøckhouse’s IPA den markante citrussmag, der var nyskabende i Danmark. Siden er humletypen blevet meget benyttet i dansk mikrobryg.
”India Pale Ale” er brygget på pilsner-, münchener- og karamelmalt, og og den er humlet med Fuggle, Northern Brewer og store mængder amerikansk Cascade.
Det er en orange gylden øl med kraftigt hvidt skum, der bliver hængende på glasset. Øllet er klart og man kan se de mange livlige bobler. Det er jo en overgæret øl, men den adskiller sig også på andre måder fra gårsdagens pilsner. Procenten er lidt højere ( 6,0% ), men den store forskel ligge i bitterheden. Det er humlen, der er den mest dominerende smagsnote – skarp med en klar citrussmag. Men den er ikke for dominerende, men behagelig balanceret. Den blev valgt som en af øllene i ”Den Danske Ølkanon”. Nu ved jeg ikke om den ryger ud, for det skal være eksisterende øl, der er med der.
Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar