Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 6. januar 2012

Tid til en øl - Brown Stronzo

7. Januar 2012
Der kommer stadig nye bryggerier på det danske marked. Et af de nyeste er Stronzo, der lancerede syv øl på Ølbaren i København d. 2. november 2011. En del af dem kan nu købes i supermarkeder og jeg købte i dag ”Brown Stronzo” i Bilka. Bryggeriet ligger i Kødbyen.
Brygmesteren er Kristian Strunge, og jeg lagde første gang mærke til ham i ”Go’ morgen Danmark”, hvor han bryggede TV2’s juleøl. Siden har han altså lagt hårdt fra land. Mottoet lyder: ”Beer with an attitude” og målsætningen er – så vidt jeg husker – i løbet af få år, at blive blandt de 5 største bryggerier i Danmark.
Etiketterne er meget ekspressive. De eksploderer nærmest i hovedet på øl, så de virker ret voldsomme. De er skabt af Kristian von Hornsleth.
”Stronzo” betyder noget i retning af ”lort” på italiensk eller er hvad der svarer til ”Son of af bitch” på amerikansk, så det er et lidt underligt navn at vælge. Dels fordi det sikkert kun provokerer italienere, dels fordi det giver nogle væmmelige associationer med ”Brown Stronzo”. Det er jo nærmest at nedgøre sit eget produkt.
”Brown Stronzo” er en amerikansk inspireret brown ale med masser af humle. På etiketten oplyses vi om 5 forskellige malte –bla. chokolade malt og special b malt. Der er tilsat havregryn og der er humle med Centennial. Bitterhedsniveauet er ikke oplyst, hvilket det burde have været, taget i betragtning at det faktisk er en meget bitter øl. Alkohol 5.6%
Det er en flot nøddebrun øl med lidt groft beige skum. Den er ufiltreret, men der slipper lidt lys igennem. Den har en dejlig humlet duft, der er domineret af citron og lime, men man kan godt ane lidt karamel og chokolade i baggrunden. Den fylder godt i munden  - man kan sige sådan medium. En kort indledende maltet/sødlig smag, der meget hurtigt overdøves af kraftig humle. Også mere end man normalt fornemmer i brown ale. Jeg fornemmer også en lakridsagtig note. Eftersmagen er meget bitter, og denne rene bitterhed hænger ved i endog meget lang tid. En øl for humlenørder.
Karakter 3+
Det er formentlig et forsøg på at lave en brown ale ”with an attitude”, og det lykkes sådan set også, men jeg synes at bitterheden overdøver andre indtryk for meget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar