Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 18. januar 2012

Tid til en øl - Carnegie Porter

18. Januar 2012
Sverige ældste øl stammer helt tilbage fra 1836, hvor den unge skotte David Carnegie ( f. 1813 ) købte et kombineret sukkerraffinaderi og porter bryggeri i Göteborg. Han flyttede tilbage til Skotland i 41, men beholdt forretningen i Göteborg. I 1927 blev den overtaget af Pripps og den ejes nu af Carlsberg Sverige.
Den øl der er tale om er ”D. Carnegie & Co Porter” på 5,5%. Tidligere lavede man også en udgave på 3,5%, men i 1985 blev den stærkere udgave genoplivet under navnet ”Carnegie Stark Porter”. ” Det nuværende navn – ”Carnegie Porter” - stammer fra 2009. Det er Sveriges ældste varemærke – øl og især porter var jo vigtigt i de dage. Etiketten ser ud ganske som dengang ( dog står der ”årgang 2010” på den )
Der hersker lidt blandede opfattelser omkring fermenteringen. Flere kilder kalder den  en overgæret øl,  - en anden anmelder den som en ”baltisk porter” - og en helt tredje hævder at den er både over- og undergæret. Den virker mest som en overgæret øl, synes jeg.
Det er en sort øl med lysebrunt skum. I starten er det fuldt af store bobler, men det smelter sammen til en mere cremet substans, der sætter sig på glassets sider. Aromaen er sødlig med lidt ristet malt og sukker. Den føles let og er behagelig at drikke. Smagen er til gengæld stor og fyldig med en hel del sødme, lidt sukker , lidt karamel og en anelse chokolade i baggrunden. Det balanceres på fornem vis af bitterheden i eftersmagen.
Karakter 4

2 kommentarer:

  1. Hej

    Jeg har netop anmeldt "Willemoes Belgisk Ale", men glemte at fotografere den før den var åbnet, drukket og smidt til flaskepant. Er det OK, hvis jeg låner dit billede, og selvfølgelig krediterer i samme ombæring?

    På forhånd tak - eller undskyld.

    Kaj
    Kajs Ølblog.

    SvarSlet
  2. Hej Kaj.
    Selvfølgelig må du bruge et billede. Skulle der være en anden gang.
    Godt at se, at du efter lidt pause, er på tasterne igen omkring øl.
    Jeg følger gerne med på din blog

    SvarSlet