Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 27. januar 2012

Tid til en øl - O'Hanlon Port Stout

27. Januar 2012
I dag fik jeg en ”Grøn Tuborg” på dåse og det er en af de bedre i nyere tid. Jeg så desværre ikke håndboldkampen, da vi var ved at stille an til den store danseturnering i morgen, men vi fulgte med så godt vi kunne. Og da resultatet tikkede ind på sms, kunne vi heldigvis skåle for sejren i øl og cola ( gud ske lov ikke på en gang. Det har jeg prøvet før (  se 06. okt. 08 )). Det havde jeg nok ikke regnet med for en uge siden. Men HURRA og til lykke til håndboldherrene.
Herhjemme ventede der en anden øl på mig. Om et par uger skal jeg holde en ølsmagning, hvor temaet er ”britisk øl”. Foreløbig ligger 3 øl klar – Fuller’s XX ale – Samuel Smith India Ale og Traquair Jacobite ale. Og jeg tror den fjerde bliver aftenens øl, der er en engelsk udgave af en irish dry stout – ”O’Hanlon’s Port Stout”.
Den har vundet mange priser, og skulle været brygget som en ”traditionel irsk dagen derpå opkvikker”. Den er på 4,8%, så den slår jo ikke benene væk under en.
Man kan måske studse lidt over navnet ( det gjorde jeg i hvert fald ). Er de selv i tvivl om det er en porter eller en stout? Men forklaringen er, at det er en stout, der er tilsat en del portvin – Ruby Port fra huset Ferreira i Portugal.
O’Hanlons hjemmeside er for tiden på japansk og derfor fuldstændig ulæselig. De er nok ofte for et lille hacking-angreb, så jeg kan ikke få fat i yderligere oplysninger. Bag på flasken anbefales den dog til Cremy Blue Cheeses og Traditional British Fare.
Her ser man også 3 logoer. Det ene er fra ”World Beer Cup” hvor denne øl vandt sølv i 2002 i kategorien ”Irish Style Dry Stout”.
De to andre er ”SIBA” – ”Society of Independent Brewers Association” og ”CAMRA” – ”Campain for Real Ale”. Begge steder har ”Port Stout” vundet priser.
Det er en sort øl med meget kraftig skumudvikling. På mange måder ligner den den kendte ”Guinness”. Skummet er cremefarvet. Den har en mørk ristet aroma ( dry stout er jo brygget med sortristet umaltet byg ), en anelse kaffe og i baggrunden kan man ane en note af portvin – mest som noget frugtigt. Den har en let krop, hvilket jo også er kendetegnet for dry stout. Smagen er domineret af ristet kaffebønne, men den blødes op af en – ikke sødere, men rundere smag, der nok skyldes tilsætningen af portvin. Der er ikke en klar portvinsnote til stede – det er den ristede smag, der også holder ind i eftersmagen.
Karakter 4
Jeg er normalt ikke så meget til dry stout, men denne lægger sig op blandt de bedre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar