1. Januar 2012
Vi har fejret nytår på Hotel Viking i Sæby. Vores sædvanlige nytårskomsammen var blevet splittet op pga. udenlandsferie, så vi syntes vi ville prøve noget helt andet. Tilbuddet gjaldt fra fredag til søndag, så vi tog af sted fredag eftermiddag. Vi gik en hyggelig tur i Sæby. Til aften var der en 2-retter menu, og jeg havde tidligere set, at man havde øl fra Skagen Bryghus, så jeg bestilte en ny classic - ”Tuxen”.
”Tuxen” er opkaldt efter maleren og billedhuggeren Laurits Tuxen, der i starten af 1900tallet havde et nært forhold til Skagen. Det er en wienerøl – eller classic, som det bedre kendes som her i landet – men der er brugt masser af münchenermalt, så vi får en temmelig mørk øl. Den er humlet med tysk Hallertau-mittelfrüh.
Det 2-retters menu bestod af mulligatawny-suppe og en bagt laks med ris. Mulligatawny-suppe er en karrysuppe med kylling og rejer, og det er faktisk den suppe, der er forret i ”90 års fødselsdagen”, der vises hver nytårsaften. Her drikkes der dog sherry til.
”Tuxen er en mørk, brun øl på 5,3%. Der var kun en svag skumudvikling i glasset. En mørk maltet duft med en hel del karamel. Den har en fyldig krop, men virker samtidig frisk i munden. Smagen er også præget af malten, der giver et let sødligt udtryk. En anelse bitterhed fornemmes i afslutningen. En glimrende øl, men Skagen har jo også tidligere lavet gode lagerøl.
Karakter 4
Hotel Viking er kendt for den meget store vinkælder, hvor vinen er vurderet til 8 millioner kroner. Slet så stort et udvalg er det ikke på ølkortet, men det er dog muligt som nævnt at købe et udvalg af Skagen øl.
Til den 4 retters nytårsmenu – porcheret torsk med safransauce og filodejpakke – Frois gras på sprød bund med balsamico glace – Kalvemørbrad med rødkålstimbale og rodfrugtspure – Creme Brullee med hvid chokoladeis og æblechips – bestilte jeg et par øl fra Skagen. ”Klitnisse” til de 2 første retter og ”Skawskum” til kalven. De var måske ikke det helt rigtige, men det bedste, der var af udvalget. Til desserten fik vi en ”Auslese” fra en tysk vinproducent. Den passede meget fint dertil. Maden var god, men der kunne være kælet lidt mere for detaljerne, bla. var skorpen på Creme Brullee’en ikke sprød. Vi sad ved 12 mands borde, og vi havde en vældigt hyggelig selskab, hvor snakken gik uden problemer.
Jeg havde taget en nytårs-øl med. Det er egentlig en juleøl, men den så festlig ud. På etiketten står der ”25 dodici”, hvilket betyder ”25/12 ( dodici betyder 12 ). Mellem de store guldbogstaver står ordet ”jul” skrevet på alverdens sprog.
Der er bryggeriet ”Bierra del Borgo” der laver denne øl. Bryggeriet blev stiftet i 2005 af Leonardo di Vincenzo. Det ligger kun 100 km fra Rom i byen Borgorose. Leonardo er kendt for at eksperimentere med forskellige krydderier i sine øl, og det bærer juleøllen også præg af. Der er 6 forskellige malte i bla. chokolademalt. Humletyperne er Nothern Breweer, Hersbrucker, Styrian og Simcoe, men det er ikke bitterhed og humle, der præger den. Dertil er tilsat bitter appelsinskal.
Det er en mørk, brun øl, der bliver uklar, når bundfaldet kommer med. Der var ikke noget skum på toppen, men det kan sandsynligvis skyldes glasset. Sødlig aroma med noter af mørk krydret sirup. Den føles blød, næsten tyktflydende i munden. Der lægges ud med en sødlig smag og derefter en mild blanding af italiensk krydderi – timian, olivenblade eller laurbærblade. Det er ikke så fremtrædende, som jeg tidligere har smagt i italienske øl men mere afdæmpet, og det fungerer godt. Måske er det lidt for meget at drikke 75 cl selv, men min kone ville hellere drikke ”Asti”.
”25 Dodici” er på 9,5% og den er købt i Ølkonsortiet.
Karakter 4+
Vi havde en dejlig afslappende nytårsaften, og GODT NYTÅR til alle.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar