Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 1. august 2010

Td til en øl - Bamberg / Aecht Schlenkerla / Spezial Ungespundetes

1. August 2010

Den 18. Juli drog vi af sted til Bayern i det sydlige Tyskland. Vi havde dagen inden været til et formidabelt bryllup hos min nevø. 130 gæster. Jeg skulle være toastmaster og der var 19 forskellige indslag, så der var nok at holde rede på. Men det gik godt og de nåede at danse brudevals inden midnat.

Men dagen efter tog vi altså af sted på ferie. Vi startede lidt sent og fejrede svigermors fødselsdag, inden vi overnattede i Jels hos min svigerinde. Så kunne vi korte et par timer af turen. Mandag kørte vi så mod Bamberg i Franken ( det nordlige Bayern ), der vel nærmest må betegnes som Tysklands ølhovedstad. Turen er på 1011 km. Der var heldigvis ikke nævneværdig kø undervejs. Vores aircondition stod desværre af lidt syd for Kassel og med 30 grader var det en smule varmt.

Vores hotel - ”Weierich” - lå lige midt i centrum – lige ved det flotte rådhus på billedet. Det var udmærket, men man måtte parkere 5 min. gang derfra. Fint værelse, dog med lidt gadelarm om natten. Bygningen stammer fra 1405 og var oprindelig et bryggeri ved navn ”Brauerei Bamberg”

Vi gik ud i byen, først og fremmest for at smage nogle af byens gode ølprodukter. Min kone og datter drikker godt nok ikke øl, men de vil gerne følges med mig.

Bamberg er en gammel ølby med 9 bryggerier. I starten at 1800tallet var der 60 bryggerier i byen.  De 9 bryggerier producerer så meget øl, at Bamberg regnes for det sted i verden, man drikker mest øl  - 280 liter om året pr. indbygger. ( det tyske gennemsnit er på 122 og det danske på 90 ).


Lige i nærheden af hotellet ligger ”Schlenkerla”, der er meget berømt for deres rauchbier ( 3. okt. 09 ). Historien siger, at der i 1678 udbrød brand i bryggeriet, og røgen ødelagde malten på loftet. Den arme brygger havde ingen anden mulighed end at brygge øl med den røgede malt - og alle elskede det. Det er nok tvivlsomt, om historien er sand, for i gamle dage var malten ofte tørret over brænde, der afgav røg.
Navnet skyldes derimod en værtshusejer i 1877 – Andreas Graser – der slingrede afsted når han gik, og det hedder på tysk ”Schlenkern”


Malten er tørret over bøgebrænde. Det er en stærkøl – en märzen på 5,4%. Oprindelig var den overgæret, men nu om dage er den undergæret. Den er humlet med Hallertau Mittelfrüh, og bitterheden er på 32 IBU.
Det er en mørkebrun øl , der minder om en dunkel. Skummet er hvidt, og det dufter umiskendeligt af røg. Faktisk kan man dufte røgen på flere skridts afstand. Øllet føles overraskende skarpt. Smagen er røget med noter af tjære. Eftersmagen er blandet af røg og bitterhed..
Karakter 4+
Derefter gik vi hen til rådhuset. I strømhvirvlerne under broerne øvede man kajak. Rådhuset er bemalet med billeder over det hele og en speciel bindingsværksbygning hænger ud over floden. Meget flot. Vi gik gennem gågaden, hvor butikkerne var ved at lukke, for at ende på ”Spezial Brauerei”. Her havde vi fået fortalt, at maden var bedre end på ”Schlenkerla”. Vi fik schnitzel og det var ikke en kulinarisk oplevelse, så maden på Schlenkerla må være rigtig dårlig. Men vi blev mætte. ”Spezial” laver også en glimrende rauchbier, som jeg tidligere har skrevet om ( 25. nov. 09 ), men jeg ville hellere smage en anden øl og valgte en anden frankisk specialitet – Kellerbier.


”Ungespundetes” er et andet navn for kellerbier. Det er en lys ufiltreret øl med svagt skum. Den holder 5,0% og er den eneste at ”Spezial”s øl, der ikke er brygget på røgmalt. Der er en svag duft af korn og lidt frugtagtig sødme. Kellerbier er jo ikke tilsat ekstra kulsyre, men pumpes op ved håndkraft, lidt i stil med engelsk real ale. Alligevel virker denne faktisk en smule aggressiv i munden. Smagen ligner aromaen med lys, tør malt afløst af frugtagtig sødme og der afsluttes med en ganske pæn bitterhed.
Karakter 3+
Bryggeriet stammer fra 1536.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar