Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 18. august 2010

Tid til en øl - Freiherr von Zech Kellerbier


18. August 2010

I dag begyndte en ny sæson på Musikskolen, og det er næsten skræmmende at opleve, hvor hurtigt man er tilbage i rutinen igen. Som om der ikke havde været ferie.

Men det har der heldigvis, og vi var i Oberammergau, Bayern. Det er en speciel by, hvor husene er malet med religiøse motiver. Da vi ikke kunne få billetter til Passionsfestspillene, gik vi rundt og kiggede på byen. Vi kom forbi en lille butik med spændende og ukendte ( for mig i alt fald ) bayerske øl. De havde også glas og jeg købte et fra Augustiner og et fra Hacker-Pschorr. Det er det der er på billedet i dag. De havde en lokal øl fra Mittelwand og aftenens øl fra ”Freiherr von Zech.

Freiherr von Zech levede i slutningen af 1600tallet og var meget vellidt i området omkring Deubach. Han elskede at gå på jagt i ”Die Westlichen Wälder”, og nu til dags støtter salget af øl netop dette naturområde.

Øllet er brygget på lokale ingredienser, det rene vand er pumpet op fra dybe brønde, malten er fra ”Die Westlichen Wälder” og humlen er fra Hallertau. 

Freiherr von Zech elskede også væddemål. Han lod sjældent en chance gå fra sig og væddede da også med den lokale vært, om at han kunne brygge en bedre øl, end den han havde fået serveret. En krydret og fyldig øl. Så han gik i gang med forskellige forsøg og endte med at vinde væddemålet. Det er denne opskrift, der er basis for aftenens ”Kellerbier” ( i hvert fald ifølge historien ).

”Kellerbier” er gæret på åbne fade, som i gamle dage. Efter en modningstid på 6 mdr. ved frysepunktet i lagerkælderen er øllet klart.

I 2001 blev Zech bryggeriet opkøbt af Brauerei Schimpfle.                                                

Det er en flot ravfarvet øl med en del slør. Den er ufiltreret, så sidste ophældning er mere uklar end første ( det hele kunne ikke være i glasset ). Duften er behagelig maltet, men med et lille strejf af frisk frugt. Den er fyldig i munden, men en smule mere levende end gårsdagens. Smagen er vældig god. Der er karamelsødme, men stadig et friskt pust som modvægt. Humlen lader sig lige ane i eftersmagen. Jeg synes, denne øl minder lidt om den gamle wienerøltype, som Anton Dreher bryggede i 1841. Det er en type, der er kommet meget frem i USA og vores egen Classic er en lettere efterligning. Men dette er den rigtige vare – med saft og kraft.

Karakter 4


Ingen kommentarer:

Send en kommentar