Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 27. august 2010

Tid til en øl - Brewdog 5 a.m. Saint

27. August 2010

Brewdog er et skotsk bryggeri fra 2007. Det er beliggende i Fraserburgh, og de brygger bla. verdens stærkeste øl på 55% - ”The end of history”. I det hele taget er de meget kompromisløse i deres ølbrygning og betragter sig selv som missionærer for det gode øl. Det fører til nogle meget bombastiske og selvforherligende udtalelser, der forhåbentlig skyldes deres ungdommelighed. Der er lidt for meget ” vi alene vide” og ”de andre er idioter” over det. Dagens etiket starter med ordene: ”You probably don’t know much about beer. You don’t understand beer and don’t know what a good beer is”. Det er måske smart markedsføring, men efter min mening er det ikke en måde at få folk til at interessere sig for produktet. Derefter langes der ud efter andre bryggeriers produkter som værende smagløse og lavet efter laveste fællesnævner. – ”The UK beer scene is sick – and we are  the doctor”.

Jeg må indrømme, at jeg aldeles ikke bryder mig om tonen i denne tekst. Jeg er af den klare opfattelse at de bryggerier, der laver mindre ekstrem øl, i høj grad gør det, fordi det er det, folk helst vil have. I Danmark er salget af specialøl stadig kun omkring 7% af markedet, så det er stadig langt de fleste der køber industrielle pilsnere i massevis.

Jeg er derimod enig i af meget af dette øl ikke er godt nok. I Tyskland og også i England er kvaliteten af det almindelige, dagligdags øl efter min mening af væsentlig højere kvalitet, så meget kan gøres for at højne kvaliteten. Men ikke med Brewdogs retorik, der nok nærmere vil få folk til at tage afstand fra specialøl.
I den forbindelse vil jeg gerne reklamere for Ølentusiasternes arrangementer på ”Øllets dag” ( 4. sep ) , hvor de forskellige afdelinger har en masse spændende tiltag, for at vise øllets mangfoldighed. I Aalborg er der allerede den 3. sep. fokus på øl i Metro og Kvickly og 4. sep vil der være en stand på havnen, hvor man kan smage spændende nordjysk øl.

Brewdog betragter sig selv som punkerne, der roder op i popmusikkens behagelighed. De har de typiske ekstreme holdninger, der hører ungdommen til ( jeg ved ikke om de er særlig unge, men ellers har de ingen undskyldning ).

Det må indrømmes, at det er god øl, de brygger – men jeg kan da nævne mange bryggerier, der brygger bedre.
”5 a.m. Saint” er en amber ale på 5,0%. Den har en meget flot rød farve. Den er klar med utrolig mange bobler. Duften er præget af humle. Der er brugt Nelson Sauvin og Amarillo og derefter er den tørhumlet med simcoe og cascade. Det giver en meget behagelig citrusduft. Jeg kan vældig god lide Nelson Sauvin humlen. Den føles aggressiv og frisk. Hvis det er meningen man skal drikke den kl. 5 om morgenen, skal man nok blive vågen. Smagen er god og overraskende let og er selvfølgelig præget af den gode humlesammensætning. Bitterheden er på 25 IBU og den dukker op, når smagen begynder at aftage. Men både bitterheden og humlens aromatiske smag bliver hængende længe.

Karakter 4
Bliv endelig ved med at brygge den gode øl og også med at gøre opmærksom på det – men fri os for mere ordgylle.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar