Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 14. august 2010

Tid til en øl - Harviestoun Old Engine Oil

14. August 2010

I dag har vi fejret min mors 86 års fødselsdag på ”Papegøjehaven” i Aalborg. Der er et lækkert tag-selv bord med masser af god mad, især mange fiskeretter. Hele familien var samlet, også min ældste datter, der lige bagefter rejste til Malaga i 14 dage på et intensivt spanskkursus. Bagefter tog vi andre hjem til min mors hus og fik kaffe og nougathorn. Maden var som sagt god, men udvalget af øl strakte sig til Royal Pilsner og Classic, - og specialøl på flaske var en Carl’s Special.

Så her til aften måtte jeg åbne lidt andet. Det blev en stille aftenbajer eller rettere stout – ”Old Engine Oil” fra Harviestoun. Jeg har smagt den flere gange og havde den med til Musikskolens sommerfest. Jeg har også tidligere skrevet om den ( 11 sep 08 ).  Dengang skrev jeg følgende :

”Harviestoun er fra 1985 og ligger i byen Dollar i det centrale Skotland.

”Old Engine Oil” er en næsten helt sort øl på 6,0% procent. Den er brygget på pale ale malt og umaltet sortristet byg og maltet havre. Ifølge brygmesteren er det et forsøg på at lave en Barley Wine med en lettere alkoholprocent end normalt, men med lige så megen fylde. Duften er præget af ristet malt og lidt kaffenoter. Mundfornemmelsen er fyldig, men den umaltede byg giver alligevel en lethed til øllet. Smagen har mange nuancer og er præget af ristet kaffe og chokolade. Humlebitterheden er pæn og med til at balancere øllen. Der er brugt Worchester Fuggles, East Kent Goldings og Galena humle.”

Hvis man kigger efter, kan man se på billedet fra dengang, at etiketten har ændret sig. Den er blevet slankere og renere i udtrykket.

Da jeg første gang smagte den - til en tidlig ølsmagning -  var mit kendskab til stouts yderst begrænset, og jeg syntes, den var for mørk ristet. Senere har jeg vænnet mig mere til de mørke øl og nu falder den helt i min smag. Den har en gammel engelsk atmosfære over sig. Den er blød og lækker og behagelig at drikke. Smagen er stadig godt ristet med et sødt strejf af chokolade og en tydelig note af engelsk lakrids. Det præger også eftersmagen, hvor der ret sent dukker en markant bitterhed op.

Karakter 5

Jeg har også smagt og skrevet om dens storebror ”Ola Dubh” ( 15. apr 10 ), der er lagret på whiskyfad, men jeg tror faktisk, jeg bedre kan lide originalen. Den har en meget fin balance.
”Old Engine Oil” har jeg købt i blomsterforretningen i Reberbahnsgade i Aalborg. Det er det eneste sted, jeg har set den for nylig. Jeg købte godt nok de sidste, men de skrev navnet op for at kunne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar