Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 23. august 2010

Tid til en øl - Man & Macht / Morocco ale ( nu med billede )

23. August 2010

Forleden var jeg efter sommerferien igen på besøg i Ølkonsortiet og fladt over en sort, let øl fra De Molen i Holland – ”Man & Macht”. Jeg var blevet advaret om, at den godt kunne bruse kraftigt over, så jeg åbnede den ude på terrassen – og den nærmest eksploderede ud af flasken. Jeg kunne ikke nå at fange det i glasset og stod derfor tilbage med 2/3 øl. Da den kun er på 3,9% kunne jeg derfor roligt hente min datter i bilen efter aftensmaden.

Det er en meget mørk/sort øl med kraftigt ( det må man nok sige ) skum. Den er vel nærmest at sammenligne med en schwarzbier, der også har den samme lethed. Den bliver beskrevet som en stout visse steder, men det synes jeg ikke. Måske er den overgæret, men den ligger tæt på en schwarzbier i karakter. Den føles meget let og frisk i munden. Smagen er tør og ristet og der er ikke meget sødme. ( jeg kunne som sædvanligt godt tænke mig noget mere i en mørk øl ). Der er en god, kraftig afsluttende bitterhed i eftersmagen.

Karakter 3+

Her til aften fik jeg åbnet en øl, jeg smagte for lang tid siden og har set i byen i lang tid. Men nu kan den findes i Blomsterbutikken i Reberbahnsgade i Aalborg ( jeg kan ikke huske hvilken, men den nærmest Tyren ). Det drejer sig om Morocco ale, der nu brygges af Daleside. Jeg skrev om den 23. okt 08., men da var det allerede noget tid siden, jeg havde smagt den, og jeg havde ikke noget billede. Det har jeg nu.


Det er en meget spændende, krydret øl med mange hemmeligheder – både i brygprocessen og i historien.
” En af de mere specielle efterårsøl er den krydrede ”Morocco Ale” fra Daleside i Yorkshire.
Bryggeriet blev etableret i Harrogate i midten af 1980-erne og er udvidet flere gange. De brygger en stor variation af traditionelle engelske øltyper. Derudover har de også taget en af Englands mest specielle og mystiske øl til sig.
”Morocco Ale” stammer tilbage fra starten af 1600-tallet, hvor man på Levens Hall i Westmoreland bryggede en mørk øl med en intens glød. Opskriften var en hemmelighed og var bogstaveligt gået under jorden ( gravet ned i haven ) under den engelske borgerkrig 1641 -53, hvor Cromwell kæmpende mod Royalisterne. Det var kongerne Charles I og Charles II. og krigen endte med Charles I’s henrettelse og at Charles II måtte flygte i eksil.
Ejeren af Levens Hall - James Grahme - var  hofmand hos Charles II. Charles havde giftet med en portugisisk prinsesse – Catherine af Braganza – og hun havde fået en del marokkanske hoffolk i medgift.  James Grahme syntes, deres hudfarve mindede om den ale, man bryggede hjemme på Levens Hall og kaldte den derefter ”Morocco Ale”

Charles II måtte flygte, men Morocco Ale blev gravet frem igen og blev indtil 1877 serveret ved det store, berømte Garden Party i maj måned. Her fik man en udgave, der var lagret i 21 år, og nye besøgende skulle indtage et glas, stående på et ben mens de reciterede: ”Luck to Levens whilst t’Kents flows”
Jeg må indrømme, at det gjorde jeg da også, første gang jeg smagte denne øl, dog uden at drikke den i en slurk.

Jeg ved ikke om Daleside har fået fat i den rigtige originale opskrift, eller de bare gætter sig frem, men det er en særegen og interessant øl.

Det er en mørk, brun øl med en kobberagtig glød og en fin skumtop. Allerede i duften fornemmes en meget krydret øl. Smagen er da også præget af et væld af divergerende indtryk, hvor jeg bedst kan skelne ingefær og fyrrenåle, men ellers er der mange andre nuancer. Det er svært at finde nøjagtige oplysninger om indholdet. Når man søger på nettet efter andre folks indtryk, er det meget forskelligt, hvad de kan smage i denne øl. Det er en øl, man selv bliver nødt til at prøve.”
Karakter 3+/4  ( alt efter humør ).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar