I Hammer Bakker er der en shelterplads, hvor man kan
overnatte. Den ligger ved en cykelvej gennem bakkerne og der er bålplads og
vandpumpe og sågar et multtoilet. Der er 4 shelters, hvoraf 2 er helt nye. For
10 år siden holdt vi en fødselsdag for vores datter på pladsen, og det var så
nemt, for børnene legede bare i bakkerne og vi behøvede ikke stille an med
skattejagt og andre adspredelser.
Vi har en madklub med nogle venner, og vi besluttede at tage
på tur til shelterpladsen. De skulle
bare møde op med varmt tøj og et styk seniorspejder. Der var et par andre
familier, der havde fået samme ide, men der var 2 bålpladser, så det gik uden
problemer. Seniorspejderen fik hurtigt gang i bålet, børnene løb rundt og
legede og vi fandt lidt mad frem der ikke behøvede at blive grillet – indbagte
pizzaer, tzatziki, små frikadeller og dertil en øl, købt med hjem fra grænsen.
”Jever” er en nordtysk pilsener. ( ”Pilsener” er ofte
betegnelsen i Nordtyskland – længere sydpå bliver det bare til ”Pils” ).
Bryggeriet ligger i byen Jever, Friesland, Niedersachsen. Nærmeste kendte by er
Wilhelmhaven. Det stammer tilbage fra 1848, da Diedrich König mente, at hans øl
var bedre end de 20 andre bryggerier i området. Det er nu et af Tyskland
største bryggerier og deres øl kan fås over hele Tyskland. Det var i 1960’erne
at pilseneren blev en national mærkevare. Tidligere havde man også en Maibock
og en Export, men nu er der bare en Lime og en Light på programmet. Og så
naturligvis ”Pilsener”.
Det er indbegrebet af en nordtysk pilsner. Brygget på hårdt
vand giver det en tør og bitter øl med et aggresivt og skarpt udtryk. ”Wie das
Land, so das Jever” lyder sloganet. Og det forklares som ”Uden dikkedarer, uden
kompromisser”. Ren og skarp som luften i Nordtyske Friesland.
Den er meget lys og skummede temmelig meget. Almindelig
pilsnerstyrke 4,8%. Lidt svag duft, men som sagt er der en markant, tør
humlebitterhed. Det er en meget fin tørstslukker på en varm dag.
Karakter 4
Så fandt vi pølserne frem og snobrødet ( Jeg havde godt nok
glemt dejen hjemme på køkkenbordet og måtte lige en smut tilbage ) og vi tog
hul på en ”Altbier” fra Diebels. Det var en af de første øl, jeg skrev om på
bloggen, og jeg kan stadig godt lide den. (
1. aug. 08 ).
” Bryggeriet Diebels stammer fra 1878 og ligger i nærheden
af Düsseldorf. De laver kun Altbier, der er en mørk, ravfarvet, klar øl med en
fin skumdannelse. Smagen er fyldig med lidt frugt i starten - derefter sødme og
en middel bitterhed ( hallertau og perle ) i eftersmagen. Fornemmelsen er tør
og frisk.
4,8 % alkohol.
Karakter 4”
Vi sluttede af med ”Andechs Bergbock Hell” fra Bayern. Jeg
skrev om deres ”Dobbeltbock ” i april
Andechs er et Benedictinerkloster vest for München. Det
stammer fra 1455 og selvom bryggeriet nu
er helt moderne er det stadig de gamle opskrifter, der benyttes.
”Bergbock Hell” er på 6,9% og har en ravgylden farve. Den er
klar og skummet er hvidt og fyldigt. Vi havde kun plasticølglas med på turen og
det er nok ikke det optimale for skummet. Der er en maltet og sød blommearoma.
Øllet er blødt og rundt og fylder godt i munden. Også smagen er præget at sødme
og af tydelige blomme- og abrikosnoter. Humlen er kun tilstede for at skabe
balance, men mine venner syntes vist nok, at den stadig var i den lidt for søde
ende af skalaen. Nu kan jeg jo godt lide søde øl, så det gør ikke noget.
Karakter 4
Det er nok svært at finde 2 tyske øl, der er mere
forskellige i udtrykket end ”Jever” og ”Bergbock Hell” og ”Diebels Alt” var
noget helt tredje, så det var virkelig en rundrejse i tysk øl. En meget
vellykket grillaften i Hammer Bakker.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar