Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 6. august 2010

Tid til en øl - Bayern / Augustiner / Spaten


6. August 2010

D. 24. juli var vejret ikke blevet bedre. Det regnede stadig og temperaturen nåede en overgang ned på 9 grader, hvilket var lidt koldt med bare tæer i sandalerne. Vi kørte mod Bayerns største turistattraktion – Neuschwanstein” – der ligger ved byen Swangau nær Füssen. Her byggede Ludwig II et af verdens mest berømte slotte. Det er afbilledet på adskillige postkort, puslespil og det har været inspirationen til Disney’s slot i Disneyland. Første gang jeg så det, var på omslaget til Alister McLeans ”Ørneborgen”, som var en af min ungdoms favoritter.

Man skal et smut gennem Østrig for at komme dertil fra Garmisch-Partenkirchen. Vi ankom i øsregn, fik fundet en parkeringsplads og stod i kø længe for at købe billet. Selv i regnvejr er det en stor attraktion. Man kan komme til slottet til fods, med hestevogn eller med en bus, der kører til Mariabrücke ovenfor slottet. Vi valgte det sidste. Vores billet var til 2 timer senere, så vi satte os i på en lille bierstube, hvor vi blev betjent af en ualmindelig sur tjener. Maden måtte vi selv hente ude i regnen, men vi fik dog en øl. Og hvad er mere passende på dette sted end en ”König Ludwig Dunkel”. Det er jo stadig den bayerske fyrstefamilie, der ejer bryggeriet. ( 2. nov. 09 )

Derefter tog vi med bussen til ”Mariabrücke”  - en smal gangbro over en smal kløft med et stort vandfald under. Vejen dertil er smal og har kun plads til et køretøj. Det er kun busser der må køre der og de kører lige i hælene på hinanden.

På turen ned til Neuschwanstein begyndte det at klare op og vi fik sandelig tørvejr mens vi ventede. Præcis kl. 14.05 blev tour 473 lukket ind i slotsgården.
På dette slot var Ludwig inspireret af Richard Wagner’s operaer. Alle motiver stammer herfra. Slottet blev aldrig færdigt. Ludwig blev erklæret sindssyg og han druknede kort tid efter i en sø sammen med sin psykiater. 5 uger efter blev Neuschwanstein åbnet for offentligheden. Det er kun 1. og 3. sal der er færdiggjort. 2. sal er nu restaurant og souveniershop.
Her er et par billeder fra Sangersalen/Riddersalen ( Parzival ) og fra Soveværelset. ( Tristan )



Også på dette slot er der en kunstig grotte mellem 2 værelser. En meget spændende tur.
Derefter kørte vi nordpå til Wies-kirken – en stor, men lidt kedelig kirke udenpå, men indeni er det en af de mest berømte rokokkokirker overhovedet. Den er på FN’s liste over Verdens Kulturarv, og nævnt i bogen ”100 steder, du skal se inden du dør”. Det er hermed gjort. Kirken var åbenbart lejet ud til en amerikansk katolsk menighed, der holdt gudstjeneste, så vi fik slutningen af messen med.

Tilbage i Garmisch-Partenkirchen slappede jeg af med en ”Augustiner Dunkel”. Augustiner er det eneste originale Oktoberfest-bryggeri, jeg ikke tidligere havde smagt noget af. Det er det ældste af de kendte München-bryggerier – fra 1328. Klosteret ligger i nærheden af domkirken i München, men i 1803 overgik bryggeriet til private hænder og i 1885 flyttede det til Landsbergerstrasse. Det blev ødelagt under II Verdenskrig og genopbygget og man forsøger at være miljørigtige i produktionen. Vandet hentes fra egen brønd 320 m under bryggeriet.

”Augustiner Dunkel” er på 5,6% og har en flot mahognifarve med hvidt skum på toppen. Der er kun en svag duft af malt. Den føles meget frisk og livlig og er let drikkelig. Der er et kort strejf af sødme i smagen, men ellers er indtrykket overvejende friskt.
Karakter 3+
Til aftensmaden – som vi spiste på hotellet – valgte jeg en ”Spaten Hell”

Det var på dette bryggeri, at den undergærede øl begyndte sin fremmarch. Da Gabriel Sedelmeyer vendte hjem fra sin studietur i England, overtalte han faderen til at installere den første dampmaskine i et bryggeri på kontinentet. Derved kunne han udvide produktionen. Samtidig fik han udviklet en mere stabil og pålidelig undergær, og det betød at Spaten-øllet begyndte at brede sig ud over Europa – også til Danmark.  Brygger Jacobsen fra Carlsberg tog ned til Spaten, for at lære hvordan man skulle brygge undergæret øl og fik – som bekendt – noget af Sedelmeyers gode gær med sig hjem. Spaten bryggeriet var også de første til at fremstille en øl specielt til Oktoberfesten.
”Spaten Hell” er en korngul øl med svage bobler og groft hvidt skum. Duft af sødlig lys malt. Den er letdrikkelig og føles frisk og levende. Den har en lidt sød, aromatisk smag med en let bitterhed i slutningen.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar