Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 23. marts 2011

Tid til en øl - John Bull Ølsmagning / Ondineke Tripel / Buffalo Extra Witt


23. Marts 2011

I går holdt John Bull Pub i Aalborg en belgisk ølsmagning, hvor Ralf fra ”Det Belgiske Hus” fortalte om nyere belgiske bryggerier. Han er selv bosiddende i Oudenarde i Belgien, hvor Liefmanns og Roman bryggerierne hører hjemme. Han havde med sig en smagning med 9 spændende øl, samt en ekstra til maden.

Arrangementet var delt, så ølsmagningen startede kl. 20, men man kunne ( for 50 kr ekstra ) deltage i spisningen kl. 19. Det havde de fleste valgt at gøre. Vi fik en god belgisk ret – naturligvis med øl i – men det var noget vanskeligt at høre, hvad der blev fortalt, og jeg fik aldrig fat i navnet.

Der var omkring 40 deltagere i smagningen, der foregik i den ene ende af lokalet.

Til denne belgiske ret smagte vi en Tripel fra det nye belgiske bryggeri ”De Glazen Toren” Bryggeriet åbnede 11. november 2004 og er beliggende i Erpe-Mere, Aalst. I 1988 mødte Jef van den Steen og Dirk de Pauw hinanden og opdagede en fælles interesse – ølbrygning. De besluttede at videreudvikle denne interesse, og meldte sig til en 3-års bryggeruddannelse i Gent. I 2002 sluttede Mark de Neef sig til og de 3 åbnede så bryggeriet, der har til huse på Glazentorenweg ( deraf navnet ). Den første øl var ”Saison d’Erpe-Mere, der blev fulgt af ”Ondineke Tripel”

 
Som man kan se, blev den ikke serveret i et originalt glas, men det var nok også for meget forlangt.
Der var temmelig dunkel i lokalet og alle billeder er taget med blitz, hvilket jeg normalt ikke bryder mig om.
”Ondineke” med undertitlen ”Oilsjtersen Tripel” ( hvilket betyder ”Tripel fra Aalst ) er en orangegylden, ufiltreret øl på 8,5%. Den har en kraftig skumkrone, der skyldes tilsætningen at humleblomster. Der er benyttet en lokal dyrket Hallertau-variant. Der er en let syrlig aroma. Den føles rar og behagelig i munden. Smagen lægger ud med en smule sødme og frugt, der bliver afløst af lidt syrlighed og en let balancerende humlebitterhed.
Karakter 4+
Navnet ”Ondineke” stammer fra hovedpersonen i en roman af Louis Paul Boon – ”De Kapellekensbaan”. Forfatteren stammer fra Aalst og der står en statue af Ondineke foran rådhuset. På grund af navnet og den lokaldyrkede humle er denne øl udnævnt til officiel by-øl.
 
 
Derefter gik smagningen i gang. Den første øl var ret ny. Den forekommer i hvert fald ikke på bryggeriets hjemmeside med beskrivelse. ( er dog nævnt ved navn i den belgiske udgave ).

Det var ”Buffalo Extra Witt” fra bryggeriet Van Den Bossche. Stiftet i 1897 af Arthur van den Bossche fra Sint Lievens-Esse i Ardennerne, og drives nu af 3. og 4. generation af slægten.

De brygger en serie øl opkaldt efter den lokale helgen Sint Lievens, ( jeg skrev om deres juleøl ”Kerst Pater” 24. dec 10 ), samt serien ved navn Buffalo. Den første øl i den serie blev brygget  i 1907 til en forestilling med” Circus Buffalo Bill” i Sint Lievens-Esse.

 
Den blev serveret fra fad, og fremstod som en gylden øl med let slør og næsten intet skum. Det var kendetegnet for næsten alle øllene, så det er der sikkert en anden forklaring på. Duften er lidt sødlig krydret. Der er tilsat koriander og appelsinskal efter belgisk tradition, men det er ikke en dominerende og fremtrædende note. Jeg synes mere at fornemme lidt skovbund med kløver og skovmærke. Frisk og perlende i munden. Smagen er rund og afdæmpet med antydning af kløver.
Ingen nævneværdig bitterhed. Alk. 5,5%
Karakter 3+
( fortsættes…. )


Ingen kommentarer:

Send en kommentar