23. Marts 2011
I går holdt John Bull Pub i Aalborg en belgisk ølsmagning, hvor
Ralf fra ”Det Belgiske Hus” fortalte om nyere belgiske bryggerier. Han er selv
bosiddende i Oudenarde i Belgien, hvor Liefmanns og Roman bryggerierne hører
hjemme. Han havde med sig en smagning med 9 spændende øl, samt en ekstra til
maden.
Arrangementet var delt, så ølsmagningen startede kl. 20, men man
kunne ( for 50 kr ekstra ) deltage i spisningen kl. 19. Det havde de fleste
valgt at gøre. Vi fik en god belgisk ret – naturligvis med øl i – men det var
noget vanskeligt at høre, hvad der blev fortalt, og jeg fik aldrig fat i
navnet.
Der var omkring 40 deltagere i smagningen, der foregik i den ene
ende af lokalet.
Til denne belgiske ret smagte vi en Tripel fra det nye belgiske
bryggeri ”De Glazen Toren” Bryggeriet åbnede 11. november 2004 og er beliggende
i Erpe-Mere, Aalst. I 1988 mødte Jef van den Steen og Dirk de Pauw hinanden og
opdagede en fælles interesse – ølbrygning. De besluttede at videreudvikle denne
interesse, og meldte sig til en 3-års bryggeruddannelse i Gent. I 2002 sluttede
Mark de Neef sig til og de 3 åbnede så bryggeriet, der har til huse på
Glazentorenweg ( deraf navnet ). Den første øl var ”Saison d’Erpe-Mere, der
blev fulgt af ”Ondineke Tripel”
Som man kan se, blev den ikke serveret i et originalt glas, men
det var nok også for meget forlangt.
Der var temmelig dunkel i lokalet og alle billeder er taget med
blitz, hvilket jeg normalt ikke bryder mig om.
”Ondineke” med undertitlen ”Oilsjtersen Tripel” ( hvilket betyder
”Tripel fra Aalst ) er en orangegylden, ufiltreret øl på 8,5%. Den har en
kraftig skumkrone, der skyldes tilsætningen at humleblomster. Der er benyttet
en lokal dyrket Hallertau-variant. Der er en let syrlig aroma. Den føles rar og
behagelig i munden. Smagen lægger ud med en smule sødme og frugt, der bliver
afløst af lidt syrlighed og en let balancerende humlebitterhed.
Karakter 4+
Navnet ”Ondineke” stammer fra hovedpersonen i en roman af Louis Paul Boon – ”De
Kapellekensbaan”. Forfatteren stammer fra Aalst og der står en statue af
Ondineke foran rådhuset. På grund af navnet og den lokaldyrkede humle er denne
øl udnævnt til officiel by-øl.
Derefter
gik smagningen i gang. Den første øl var ret ny. Den forekommer i hvert fald
ikke på bryggeriets hjemmeside med beskrivelse. ( er dog nævnt ved navn i den
belgiske udgave ).
Det
var ”Buffalo Extra Witt” fra bryggeriet Van Den Bossche. Stiftet i 1897 af
Arthur van den Bossche fra Sint Lievens-Esse i Ardennerne, og drives nu af 3.
og 4. generation af slægten.
De
brygger en serie øl opkaldt efter den lokale helgen Sint Lievens, ( jeg skrev
om deres juleøl ”Kerst Pater” 24. dec 10
), samt serien ved navn Buffalo. Den første øl i den serie blev brygget i 1907 til en forestilling med” Circus
Buffalo Bill” i Sint Lievens-Esse.
Den
blev serveret fra fad, og fremstod som en gylden øl med let slør og næsten
intet skum. Det var kendetegnet for næsten alle øllene, så det er der sikkert
en anden forklaring på. Duften er lidt sødlig krydret. Der er tilsat koriander
og appelsinskal efter belgisk tradition, men det er ikke en dominerende og
fremtrædende note. Jeg synes mere at fornemme lidt skovbund med kløver og
skovmærke. Frisk og perlende i munden. Smagen er rund og afdæmpet med antydning
af kløver.
Ingen
nævneværdig bitterhed. Alk. 5,5%
Karakter
3+
(
fortsættes…. )
Ingen kommentarer:
Send en kommentar