Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 15. marts 2011

Tid til en øl - Red Stag


15. Marts 2012

Newman’s Brewery ligger i det sydlige Wales, - i den gamle by Caerphilly. Romerne byggede et fort i byen  i år 75 f. Kr. Den gode Skt. Cenydd oprettede et kloster på stedet. Han efterlod det til sin søn ( åbenbart ikke så meget cølibat i de tidlige munkeordener ) – Ffili. Fra disse 2 rødder stammer navnet – Caer ( fort ) og Ffili. Siden 1066 har borgen været involveret i mange slag – men i 1700 tallet blev byen en stor markedsby.

Newman’s Brewery flyttede til stedet i 2007. Bryggeriet blev grundlagt i Cardiff i 2003 af Tom Newman. Han startede hjemme i sin fars garage med et 5 tønders anlæg, men kunne hurtigt udvide til 20 tønder. Da de flyttede til Caerphilly blev der installeret et 45 tønders anlæg. Bryggeriet har vundet flere priser, og er nu kommet i handlen i Kvickly med 4 mærker – ”Red Stag”,”Cave Bear Stout”, ”Wolvers Ale” og ”The Last Lion  of Britain”.

”Red Stag” er en bitter på 3,6%. Man inddeler bitters efter styrken – ”Bitter”, ”Best Bitter”, ”Extra Special Bitter” ( ESB ). En ”Bitter” er altså den letteste og serveres som sessiondrik på pubben. Typen stammer sikkert fra Kent, hvor man var først med at bruge humle i øl, hvilket udløste voldsom modstand helt op på regeringsniveau ( 1400 tallet ). Men heldigvis vandt humlen indpas i engelske ales.

 
Det er en flot rød øl, der passer godt til navnet. Skummet er hvidt og noget groft. Duften er aromatisk, men ender desværre i sur karklud. Det går heldigvis ikke igen i smagen, der har en typisk engelsk klang. Noget blomsterparfumeret med lidt toffee. Engelsk ale kan godt være lidt tung i det, men her modsvares det af den lette mundfornemmelse. Den har dog også et lidt aggressivt bid, der virker forfriskende. Der afsluttes med en god og markant bitterhed. Lidt ærgerligt med det første duftindtryk.
Karakter 3+
Ingredienserne er oplistet på walisisk – Dwr, Barlys, Hopys og Burum. ( Dwr betyder vand )

Ingen kommentarer:

Send en kommentar