5. Marts 2011
I
går afholdt Ølkonsortiet i Aalborg endnu en af deres smagninger, hvor ikoner i
den danske ølverden fortæller om deres virke og om øllet. Denne gang var det
Anders Kissmeyer fra Nørrebro Bryghus ( eller rettere ”tidligere” Nørrebro
Bryghus, for engagementet der er næsten slut ). Han fortalte om etableringen af
bryghuset og sine visioner for fremtiden i en skøn blanding, hvor han hele
tiden sprang rundt i tid og sted. Øllene kom også dumpende i lidt tilfældig
rækkefølge, men det var egentlig meget befriende og fungerede godt nok. Det
behøver ikke være så organiseret og tilrettelagt – god øl fungerer i sig selv.
Jeg
tog bussen til smagningen ( naturligvis ) og kom derfor 10 min for sent, men
fik banket dem op så jeg kunne være med til første øl, uden at gå glip af for
meget.
Anders
Kissmeyer fortalte om sin tid på Carlsberg, og hvordan han på rejser begyndte
at udforske udenlandsk øl fra Belgien og England. Men det var især øllet fra
mikrobryggerierne i USA, der tiltrak den store interesse. Når han stod foran
flere hyldemeter af nye amerikanske bryg med farvestrålende etiketter og ikke
kunne bestemme sig, men febrilsk ragede en masse øl til sig og skyndte sig hjem
til hotellet for at smage. Mon ikke det er en situation, vi alle kender til, og
for mig er det det, det handler om. Passionen ved at udforske noget nyt – så er
det næsten ligegyldigt om det er øl eller kaffe, frimærker eller ishockey. Det
var dejligt at mærke den entusiasme og passion, han lagde for dagen, og som
ikke er blevet svagere med årene.
Den
første øl var fra Nørrebro Bryghus – Bombay Pale Ale. Som navnet antyder, er
der tale om en IPA. Den er brygget på Maris Ottermalt og der er benyttet
engelsk humle. Jeg ville nok have gættet på amerikansk humle, for citrusnoten
gik kraftigt igennem, men…. God bitterhed i eftersmagen. En dejlig frisk øl.
Karakter
4
Imens
hørte vi at Anders Kissmeyer sagde sin stilling hos Carlsberg op i 2001, for at
starte en ny vision og et bryghus i Danmark. En god ven skød en million kroner i
projektet, men senere blev de uenige om retningen af projektet, så det blev kun
til den ene million. Så måtte der findes andre investorer og da det var på
plads gik det hurtigt.
I
september 2003 åbnede Nørrebro Bryghus med overvældende stor succes.
Den
næste øl var ”Fru Frederiksen” fra Amager Bryghus. Det er en sort stout – ikke
slet så kraftig som ”Hr. Frederiksen”, men alligevel med masser af kraft. ” For hvor vores
måske kendteste øl, Hr. Frederiksen, er en kraftkarl, som nyder at stå og
beundre egne muskler, så er Fru Frederiksen nemlig en klog kone, der udmærket
ved, at man faktisk godt kan nå næsten lige så langt, ved at spare lidt på
kræfterne.”
Amager
Bryghus er lige blevet kåret på Ratebeer til Danmarks bedste bryggeri og nr. 23
i verden, men denne øl er en gammel kending. Den er brygget på mørke malte,
hvedemalt, havre og ristet byg og tilsat gode mængder af amerikansk
Centennial-humle til en bitterhed på 60+.
Kulsort
øl på 7,0% med lysebrunt skum. Jeg fornemmer ristet malt og lakrids, samt en
antydning af sødme fra chokolade. Naturligvis trænger humlen sig på med en
behagelig bitterhed.
Karakter
4
Imens
sprang Kissmeyer lidt frem i tid, og forklarede at han ofte havde samarbejdet
med Amager Bryghus. Efter engagementet på Nørrebro sluttede, kunne han ikke
brygge øl pga en konkurrenceklausul, men lavede en aftale med Amager Bryghus,
der så kunne brygge hans nye øl. De havde dog ikke kapacitet til det og lavede
derfor en brygaftale med Fanø Bryghus, så det er en indviklet verden at færdes
i. Disse tider er heldigvis forbi og vi får snart øl fra Kissmeyer i
butikkerne.
(
fortsættes…. )
Ingen kommentarer:
Send en kommentar