Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 9. marts 2011

Tid til en øl - Raasted Buur Øl


9. Marts 2011

Raasted Bryghus ved Randers var et af de fremtrædende bryggerier, da jeg startede min ølinteresse i 2006. Siden kom bryggeriet i vanskeligheder og måtte lukke ( 2009 ), men kom på fode igen og begyndte bla. at sende mindre flasker på markedet. I november / december 2010 flyttede de til nye lokaliteter, og har planer om et bryghus mere centralt i Randers. På deres hjemmside kan man se, at der i løbet af foråret kommer en del nye spændende øl.

”Buur Øl” er en gammel randrusiansk klassiker, der stammer fra det gamle Thor bryggeri, der bryggede det frem til 1994. Etiketten er inspireret af den gamle fra Thor. Selve navnet skulle stamme fra, at man lagrede øllet i fadeburet – altså en gemmeøl ligesom Biere de Garde.

Det er en gammel kending omkring Randers. Den skulle stamme fra 1. August 1417, hvor man kan læse :Ligeledes skal Laugsdrik holdes Guds Legems Dag (d.v.s anden Torsdag efter Pinse), og Fastelavn, og den, der ikke deltager i Laugsdrikken, skal bøde en halv Tønde Øl – Burøl – hvis ikke han har lovligt Forfald.”

Øllet var kendt ud over Danmark grænser. Holberg lader Peder Pors drikke Randers øl og i Tyskland sagde man, at ”den der kommer ædru og uslagen fra Randers er heldig”.

Der går også en historie om Skipper Clements hær, der ville drikke sig mod til i Buurøl, men undervurderede øllet styrke, og led nederlag.

Styrken er 6,4% - i hvert fald i denne moderne udgave. Det er nu en undergæret bockøl ( den var jo nok ikke undergæret på Clements tid ). En mørk, lidt rødlig bock med lyst, aromatisk skum. Duften er krydret med sødme og karamel. Den føles meget levende i munden, prikkende og frisk.

Smagen er også noget sød, og med en lidt citrussyrlig note. Jeg kan ikke helt se bort fra en følelse af ascorbinsyre, selvom det ikke er nævnt på varedeklaretionen. Der er ikke meget bitterhed, men det skal der heller ikke være i en bock.

Karakter 3+


Ingen kommentarer:

Send en kommentar